18. mart 2023 10:03

Poslovni forum Zapadni Balkan - Španija biće održan 20. i 21. marta u Beogradu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Poslovni forum Zapadni Balkan - Španija biće održan 20. i 21. marta u Beogradu

Foto: Shutterstock.com/alexfan32, ilustracija

BEOGRAD - Španska agencija za izvoz i investicije ICEX i Trgovinsko odeljenje Ambasade Španije organizovaće 20. i 21. marta u Beogradu multisektorski poslovni forum "Western Balkans-Spain Multilateral Opportunities Days".

Kao nastavak jačanja bilateralnih odnosa između Španije i Srbije, započetog 2022. godine, posetom predsednika Vlade Španije Pedra Sančesa i održavanjem Poslovnog foruma Španija - Srbija u novembru prošle godine, ICEX i Trgovinsko odeljenje Ambasade Španije organizuju poslovni forum koji će okupiti španske kompanije i kompanije sa Zapadnog Balkana, sa glavnim fokusom na Srbiju, najavili su organizatori.

Forum će se sastojati od četiri panela i imaće za cilj, s jedne strane, da predstavi prioritetne projekte za razvoj Srbije u oblasti železničke, ekološke i energetske infrastrukture, kao i podršku međunarodnih finansijskih institucija i Delegacije EU ovim sektorima u Srbiji, a sa druge, da olakša kontakt i upoznavanje sa španskim kompanijama koje posluju u ovim sektorima.

Prisutni, u hotelu Hajat, imaće priliku da se upoznaju i sa projektima razvoja železničke mreže u Albaniji, čiji će predstavnik učestvovati na panelu posvećenom železničkoj infrastrukturi.

Špansku delegaciju od 13 kompanija predvodi Hose Marija Blasko Ruis, direktor Sektora za infrastrukturu, zdravstvo i informaciono-komunikacione tehnologije ICEX-a.

Tom prilikom Beograd će posetiti i ekonomski savetnici pri ambasadama Kraljevine Španije u Severnoj Makedoniji, Albaniji, Bosni i Hercegovini, kao i predstavnici španskih ekonomskih kancelarija iz Brisela i Vašingtona, navedeno je u saopštenju.

Na otvaranju poslovnog foruma govoriće ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukutre Goran Vesić, a predstavnici

Ministarstva zaštite životne sredine, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva rudarstva i energetike, Elektromreže Srbije, Elektroprivrede Srbije, Infrastrukture železnice Srbije španskim kompanijama će predstaviti strateški važne projekte za Srbiju.

Poseban panel biće posvećen podršci i finansiranju projekata u Srbiji, a na forumu će se prisutnima obratiti i predstavnici međunarodnih finansijskih institucija, iz Svetske banke, Evropske banke za obnovu i razvoj, Međunarodne finansijske korporacije, Evropske investicione banke, kao i Delegacije EU u Srbiji.

Kako je navedenio, Srbija je glavni ekonomski partner Španije na Zapadnom Balkanu, zaslužna za 47 odsto ukupnog španskog izvoza ka regionu u 2022, dok ujedno sa 58 odsto doprinosi ukupnom izvozu zemalja Zapadnog Balkana ka Španiji.

Robna razmena između Srbije i Španije u 2022. godini, prvi put u istoriji bilateralnih odnosa, premašila je milijardu evra, što predstavlja rast od 46 odsto u odnosu na već odličnu 2021. godinu.

Španski izvoz u Srbiju povećan je za 33,2 odsto, dok je srpski izvoz ka Španiji porastao za 60,7 odsto, što govori o dobro konsolidovanim trgovinskim odnosima, koji svakako i dalje imaju visok potencijal rasta.

Španske kompanije su učestvovale u realizaciji različitih kapitalnih projekata u Srbiji, finansiranih iz evropskih ili međunarodnih fondova, kako u građevinarstvu, tako i kroz konsultantske usluge, obuku i stručno usavršavanje.

Takođe, španske kompanije sve učestalije iskazuju interesovanje za ulaganje u razvoj obnovljive energije u Srbiji, u sektor u kome je Španija jedan od lider u svetu.

Sektori moguće saradnje srpskih i španskih kompanija su višestruki: od poljoprivrede, prehrambene industrije, sektora kapitalnih dobara do obnovljivih izvora energije, životne sredine i IT. Ne treba zaboraviti ni turizam kao sektor koji doprinosi međusobnom upoznavanju.

Direktni letovi Beograda sa Madridom, Barselonom, Malagom, Valensijom i Palma de Majorkom koji su otvoreni poslednjih godina svakako olakšavaju takvu interakciju.

Španija je četvrta po veličini ekonomija u EU i jedna od turistički najposećenijih zemalja na svetu.

Međutim, ređe se pominje da je Španija druga zemlja na svetu po veličini železničke mreže brzih pruga na svetu, da ima najdužu interoperabilnu železničku liniju u Evropi, (između Barselone i

Malage), kao i da prednjači po razvijenosti mreže gradskog saobraćaja, imajući u vidu da osam španskih gradova ima metro, a još 11 tramvaj.

Španija je, takođe, jedan od svetskih lidera i po razvijenosti infrastrukture u oblasti životne sredine.

Njene kompanije snabdevaju kvalitetnom vodom 47 miliona stanovnika i više od 80 miliona turista godišnje.

Takođe Španija je najveći izvoznik svežeg voća i povrća na svetu i prva zemlju u Evropi po površini navodnjavanih useva.

Španija ima više od 1.200 brana i rezervoara, preko 1.300 postrojenja za prečišćavanje vode i 2.300 pogona za prečišćavanje, među kojima se ističu napredni tercijarni sistemi u kojima se kontroliše koncentracija jedinjenja azota i fosfora.

U sektoru obnovljive energije, Španija je jedan od svetskih lidera. To je peta zemlja u svetu po instalisanoj snazi energije vetra i sedma u oblasti instalisanih solarnih elektrana.

Sa 50 termoelektrana u funkciji, Španija je i tržište sa najvećim operativnim kapacitetom na svetu u pogledu solarnih termoelektrana.

S druge strane, Španija je jedna od zemalja u kojima obnovljivi izvori energije najviše doprinose proizvodnji električne energije. U 2021. godini ovaj doprinos je premašio 47 odsto, čime se Španija našla na četvrtom mestu u Evropi u pogledu udela proizvodnje električne energije iz vetra i sunca.

Pored toga, Španija je lider u proizvodnji zelenog vodonika u Evropi, sa 72 GV kapaciteta elektrolizatora planiranih za 2030. godinu, odnosno čak 52 odsto projektovanog kapaciteta u Evropi.