19. mart 2023 12:34

Brnabić: Nastavljamo izgradnju pruga, Srbija postaje svojevrsni železnički čvor

Izvor: TANJUG

podeli vest

Brnabić: Nastavljamo izgradnju pruga, Srbija postaje svojevrsni železnički čvor

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

NOVI SAD - Izgradnja brze pruge od Beograda do Novog Sada i voz "Soko" su više nego opravdali očekivanja građana, promenili su naše navike i vratili železnicu u naš život, ocenila je danas predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić. 

Premijerka je navela da se za izgradnjom železničke infrastrukture nastavlja, pa krajem sledeće godine valja očekivati završetak pruge od Beograda do Subotice, a planira se i izgradnja brze pruge ka Šidu i dalje prema Zagrebu i Italiji. 

Brnabić je u razgovoru za Tanjug u brzom vozu "Soko", čija se godišnjica prvog putovanja danas svečano obeležava, istakla da Srbija tako postaje svojevrsni železnički čvor i da je brza pruga Beograd-Novi Sad jedan od naših najznačajnijih projekata poslednjih godina.

Sa Kinezima pregovaramo o nabavci pet novih kompozicija brzih vozova

Predsednica srpske vlade izjavila je danas da Srbija trenutno pregovara sa kineskim partnerima o nabavci do pet novih kompozicija brzih vozova.

Premijerka je za Tanjug rekla da su sredstva za garancije za ovu svrhu već predviđena u budžetu za 2023. godinu i da se radi na dodatnom usaglašavanju standarda, jer Srbija mora da poštuje evropske standarde.

"Očekujem da dobijemo još najmanje dodatnih pet kompozicija a razgovaramo i sa drugim partnerima tako da očekujem da ćemo imati nove vozove", rekla je Brnabić.