20. mart 2023 09:24

Počeo poslovni forum "Western Balkans-Spain Multilateral Opportunities Days"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Počeo poslovni forum "Western Balkans-Spain Multilateral Opportunities Days"

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Multisektorski poslovni forum "Western Balkans-Spain Multilateral Opportunities Days", koji organizuju španska agencija za izvoz i investicije ICEX i Trgovinsko odeljenje ambasade Španije u Beogradu, počeo je danas, a direktor Sektora za infrastrukturu, zdravstvo i IKT Španske agencije za izvoz i investicije, Hose Marija Klasko istakao je na otvaranju da je ova saradnja početak velike ere saradnje i Srbije i naveo da su na skupu predstavnici 17 španskih kompanija.

Forum je okupio španske kompanije i kompanije sa Zapadnog Balkana, a kako ističu organizatori, održava se kao nastavak jačanja bilateralnih odnosa između Španije i Srbije, što je započeto prošle godine, posetom predsednika Vlade Španije Pedra Sančeza i održavanjem Poslovnog foruma Španija - Srbija u novembru 2022. godine.

 

U okviru Foruma danas i sutra biće održana četiri panela i B2B sastanci, sa ciljem da se predstave prioritetni projekti za razvoj Srbije u oblasti železničke, ekološke i energetske infrastrukture, kao i podrška međunarodnih finansijskih institucija i Delegacije EU ovim sektorima u Srbiji, te da se olakša kontakt i upoznavanje sa španskim kompanijama koje posluju u ovim sektorima.

Učesnici foruma u hotelu Hajat imaće priliku da se upoznaju i sa projektima razvoja železničke mreže u Albaniji, čiji će predstavnik učestvovati na panelu posvećenom železničkoj infrastrukturi.

Špansku delegaciju od 17 kompanija predvodi Hose Marija Blasko Ruis, direktor Sektora za infrastrukturu, zdravstvo i informaciono-komunikacione tehnologije ICEX-a.

Na otvaranju poslovnog foruma govoriće ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukutre Goran Vesić, a predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva rudarstva i energetike, Elektromreže Srbije, Elektroprivrede Srbije i Infrastrukture železnice Srbije španskim kompanijama će predstaviti strateški važne projekte za Srbiju.

Poseban panel biće posvećen podršci i finansiranju projekata u Srbiji, a na forumu će se prisutnima obratiti i predstavnici međunarodnih finansijskih institucija iz Svetske banke, Evropske banke za obnovu i razvoj, Međunarodne finansijske korporacije, Evropske investicione banke, kao i Delegacije EU u Srbiji.

U Beogradu se u poseti nalaze i ekonomski savetnici pri ambasadama Kraljevine Španije u Severnoj Makedoniji, Albaniji, Bosni i Hercegovini, kao i predstavnici španskih ekonomskih kancelarija iz Brisela i Vašingtona.

Organizatori navode da je Srbija glavni ekonomski partner Španije na Zapadnom Balkanu i da je zaslužna za 47 odsto ukupnog španskog izvoza ka regionu u 2022. godini, a da sa 58 odsto doprinosi ukupnom izvozu zemalja Zapadnog Balkana ka Španiji.

Robna razmena između Srbije i Španije u 2022. godini, prvi put u istoriji bilateralnih odnosa, premašila je milijardu evra, što predstavlja rast od 46 odsto u odnosu na već odličnu 2021. godinu.