20. mart 2023 10:52

Vesić: Poslovni forum je prilika za unapređenje ekonomskih odnosa Srbije i Španije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vesić: Poslovni forum je prilika za unapređenje ekonomskih odnosa Srbije i Španije

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Dobre političke odnose između Srbije i Španije trebalo bi da prati bolja ekonomska saradnja i današnji poslovni forum sa španskim kompanijama je prilika za to, izjavio je za Tanjug ministar građevinarstvam saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

Vesić se učesnicima multisektorskog poslovnog foruma "Western Balkans-Spain Multilateral Opportunities Days" koji u hotelu Hajat organizuju španska agencija za izvoz i investicije ICEX i Trgovinsko odeljenje ambasade Španije u Beogradu obratio na otvaranju i istakao da je današnji skup zapravo nastavak poslovnog foruma iz novembra 2022. kada se razgovaralo o tome kako da se uspostavi bliža ekonomska saradnja između dve zemlje.

 

“Španija je prijateljskja zemlja Srbiji, ona je jedna je od pet članica Evropske unije koja nije priznala samoproglašenu nezavisnost Kosova i imamo obavezu da naše dobre političke odnose unapredimo i ekonomskim odnosima i da više španskih kompanija bude na našem tzžištu”, rekao je Vesić za Tanjug.

Dodao je da iako je iz EU u Srbijiu investirano 17 milijardi evra malo je španskih kompanija učestvovalo u tome i Srbija im nije bila dovoljno zanimljivo tržište.

“Na nama je da to pokušamo da promenimo. Danas će ovde biti predstavljeni infratstuktiurni projekti koji će se raditi u Srbiji gde ćemo pozvati španske kompanije da učestvuju. Prvi takav će biti tender za izgradnju pruge Beograd – Niš vredan 2,7 milijardi evra koji će biti podeljen u tri tendera i to će biti prilika za španske kompanije da učestvuju”, rekao je Vesić.

Naveo je i da EU obezbeđuje sve više sredstava za Srbiju i da je to prilika za sve evropske kompanije pa i španake da se uključe.

Kao veoma važno je ocenio to što će danas srpske i španske kompanije odnosno njihovi predstavnici sedeti zajedno i imati priliku da se upoznaju, da kasnije zajedno učestvuju na tenderima, ovde, u Španiji i na trećim tržištima.

Prema njegovim rečima, poseban panel biće posvećen finansiranju projekta u Srbiji uz učešće međuanarodnih finansijskiih institucija kao što je Svetska banka, Evropska banka za obnovu i razvoj, Međunarodna finansijska korporacija, Evropska investiciona banka i Delegacija EU u Srbiji.

“Važno nam je da identifikujemo nove projekte iz oblasti infratsrukture koji bi mogli da se finansiraju kroz međunarodne kredite ili podršku EU. Naš najznačajniji sektor biće upravo železnica i to prvo deonica od Beograda do Niša, a zatim i do Preševa”, istakao je Vesić.

Dodao je da će jedna od važnih tema današnjeg foruma biti i životna sredina ali i energetika.

“Ovo je i prilika da Srbija vidi koje su mogućnsoti dobijanja bespovratnih sredstava Kraljevine Španije za izradu dokumentacije, studija i sektorskih analiza koje mogu pomoći da spovedemo ove tendere”, rekao je Vesić.

Ocenio je da je današnji sastanak dobra prilika za Srbiju i da on pokazuje da je naša zemlja sve značajniji partner Evropske unije.