20. mart 2023 17:32

Brnabić: Srbija je država sa najvećim rastom IKT usluga u Evropi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Brnabić: Srbija je država sa najvećim rastom IKT usluga u Evropi

Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ

NOVI SAD - Predsednica Vlade Ana Brnabić rekla je danas da je Srbija država sa najvećim rastom IKT usluga u Evropi, sa stopom rasta od 112 odsto od 2017. do 2022. godine.

Brnabić je to izjavila na obeležavanju dve godine Instituta za veštačku inteligenciju Srbije u Naučno-tehnološkom parku u Novom Sadu i naglasila da su pored Srbije, stopu rasta izvoza IKT usluga veću od 100 odsto tokom tog perioda u Evropi ostvarile jedino Irska i Litvanija.

Dodala je i da će novi program dodatno ojačati izvoz IKT usluga koji je dostigao vrednost od 2,7 milijardi evra, a da je godišnja stopa rasta za 45 odsto veća od svih država Evronske unije.

Brnabić je istakla da to IT sektor čini najbrže rastućim sektorom srpske privrede.

"Spremni smo da se suočimo sa, izazovom i da veštačku inteligenciu iskoristimo za, brži rast naše ekonomile, naše privrede, veću produktivnost, veću konkurentnost i on što je takođe važno iza upotrebu veštacke inteligencie u tome da naša Vlada, javna uprava, lokalne samouprave u javni sektor, da mi pružamo bolje usluge našim građanima ", rekla je Brnabić.

Premijerka je navela da je Srbija pre četiri godine usvojila Strategiju razvoja veštačke inteligencije, pre dve osnovala Institut i pustili u rad superkompjuter za veštačku inteligenciju, a prošle godine postali smo član Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju.

Najavila je da će ove nedelje Vlada usvojiti Smernice za etičku upotrebu veštačke inteligencije.

"Srbija je jedna od samo 11 država na svetu koja ima programe iz veštačke inteligencije u osnovnom i srednjem obrazovanju i jedina koja, osim toga, ima, i nove programe u pripremi", navela je Brnabić.

Direktor Instituta za veštačku inteligenciu dr Dubravko Ćulibrk, izjavio je da će projekti na kojima se radi znatno doprineti kvalitetu pruženih usluga u oblasti tehnologija.

"U devet prijava projekata našeg inovacionog fonda za nauku, želimo da se bavimo većinski naukom, ali želimo i da to bude praktično primenjeno i da poboljša život ljudi u Srbii, u regionu i svetu", istakao je Ćulibrk.

Institut za veštačku inteligenciju danas zapošljava preko 40 istraživača, a od 25 starijih istraživača većina je deo karijere provela u inostranstvu (Kanadi, SAD, Nemačkoj, Italiji, Francuskoj, Švajcarskoj, Velikoj Britaniji, itd).

Procenjuje se da će razvoj tehnologija veštačke inteligencije uticati na rast globalnog BDP od preko 15 odsto do 2030. godine, a da Srbija spremno dočekuje ovaj izazov.