21. mart 2023 13:56

Gojko Stanivuković: Nastavak saradnje u zaštiti finansijskih interesa Srbije i EU

Izvor: TANJUG

podeli vest

Gojko Stanivuković: Nastavak saradnje u zaštiti finansijskih interesa Srbije i EU

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Državni sekretar u Ministarstvu finansija Gojko Stanivuković rekao je danas da su usvojene odredbe niza zakona i podzakonskih akata kroz koje je propisana izričita zaštita finansijskih sredstava EU, i ono što je posebno važno, kao i zaštita nacionalnih sredstava iz budžeta Republike Srbije.

Stanivuković je učestvovao na otvaranju prve regionalne konferencije "Borba protiv prevara sa EU sredstvima, saradnja između OLAF-a i institucija ekonomija zapadnog Balkana", skupu koji je održan Ministarstvu finansija.

"Odredbe Zakona o budžetskom sistemu stavljaju u istu ravan finansijsku pomoć EU i sve ostale javne prihode. Podjednak tretman finansijske pomoći EU i ostalih javnih prihoda predstavlja polaznu zakonsku osnovu za zaštitu finansijskih interesa EU u pravnom sistemu Republike Srbije, rekao je državni sekretar, a navedeno je u saopštenju Ministartva finasija.

Dodao je da, iako veruje da je Srbija, kao zemlja kandidat za članstvo u EU, dostigla visok nivo kada je u pitanju zaštita finansijskih interesa EU, cilj je rad na daljem napretku unapređenjem kapaciteta kadrovskog potencijala, organizacione strukture institucija, kao i pravnog okvira.

"Pravovremena razmena informacija, saradnja i koordinacija svih učesnika u procesu zaštite finansijskih interesa EU, a samim tim i zaštite finansijskih interesa Srbije, kroz jasno definisane procedure je od presudnog značaja za funkcionisanje sistema borbe protiv nepravilnosti i prevara", podvukao je Stanivuković.

Državni sekretar je istakao i da održavanje ove konferencije svedoči o širokom značaju teme i posvećenosti na prevazilaženju izazova u toj oblasti.

On je pozvao prisutne da svi zajedno daju doprinos intenziviranju saradnje i razmene informacija kako bi bili što uspešniji na polju preventivnog delovanja, kao i u fazi rasvetljavanja već izvršenih dela.

Prema njegovim rečima, predstojeći period, zahtevaće prvenstveno od zemalja na zapadnom Balkanu veću saradnju, imajući u vidu činjenicu da počinioci nezakonitih radnji, a posebno u slučaju zloupotrebe finansijskih sredstava EU, pronalaze nove načine tih zloupotreba. Izvršenje tih dela, dodao je, ugrožava reputaciju regionalnih zemalja umanjujući pritom šansu za brže pristupanje EU.

Stanivuković je podsetio i šta su Republika Srbija i Ministarstvo finansija učinili da unaprede saradnju sa EU na navedenom polju.

Prema njegovim rečima, Srbija je kao zemlja kandidat postupila u skladu sa zahtevom EK, i formiran je AFKOS 2013. godine.

Kako je navdeno u saopštenju za 10 godina AFKOS je prešao put od tela sa isključivo koordinativnom ulogom do unutrašnje jedinice Ministarstva finansija, pod direktnom nadležnošću ministra finansija koja, između ostalog, ima i ovlašćenja da sprovodi poslove operativne i tehničke saradnje sa Evropskom kancelarijom za borbu protiv prevara i drugim nadležnim telima i službama Evropske komisije, kao i administrativne provere prijavljenih nepravilnosti i sumnji na prevaru u postupanju sa finansijskim sredstvima EU.

Drugi zahtev EK koji se odnosio na uspostavljanje Mreže za suzbijanje nepravilnosti i prevara, ispunjen je 2015. godine kada je Vlada Srbije, na predlog Ministarstva finansija, donela odluku o obrazovanju navedene Mreže.

Imenovane članove u Mreži imaju institucije koje, prema svom delokrugu, mogu dati značajan doprinos zaštiti finansijskih interesa EU. O svom radu Mreža, preko AFKOS-a, podnosi izveštaj Odboru za privredu i finansije, kao i Vladi.

U organizaciji današnje konferencije učestvovali su pored Ministarstva finansija i predstavnici Evropske kancelarije za borbu protiv prevara (OLAF), Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju - GIZ, italijanskog Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i Centra za međunarodnu pravnu saradnju.