21. mart 2023 20:19

Vesić: Država i ministarstvo će se prilagoditi transformaciji auto-industrije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vesić: Država i ministarstvo će se prilagoditi transformaciji auto-industrije

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i država Srbija, radiće na stvaranju uslova kako bi se ispratile intenzivne i istorijske promene u automobilskoj industriji kao što je elektrifikacija vozila, rekao je ministar Goran Vesić prilikom otvaranja 55. Međunarodnog salona automobila i 15. Međunarodnog sajma motocikala,kvadova, skutera i opreme "Motopassion", na Beogradskom sajmu.

"Za nas kao Ministarstvo veoma je važno da obezbedimo uslove. Kao država nastavljamo sa isplatom subvencija za kupovinu elektro-automobila, a od prvog januara naredne godine ćemo krenuti sa procesom deregistracije. Obezbedili smo 100 miliona evra za 140.000 automobila koji će moći da se deregistruju - to su automobili koji imaju motore euro jedan, dva i tri, a da vlasnici onda kupe polovni automobil koji nije stariji od 2015. godine sa motorom euro 6", rekao je Vesić.

 

U našoj zemlji, dodao je, ima oko 560.000 automobila sa motorima euro jedan,dva i tri, i na teritoriji Srbije registrovano oko 2,8 miliona, za milion više nego pre 10 godina.

U narednom periodu, rekao je Vesić, Ministarstvo planira postavljanje oko 100 novih punjača za elektro-automobile na samim autoputevima i brzim saobraćajnicama, a u okviru izmena Zakona o planiranju i izgradnji uvede obavezu da prilikom izgradnje zgrada određen broj mesta ima elektropunjače.

"Pored toga uvodimo obavezu da na svakoj pumpi postoji određeni broj punjača za električne automobile, počeli smo da gradimo pametne autoputeve, a prvi takav je Moravski koridor čiji ćemo prvi deo pustiti sada već krajem marta, početkom aprila i nastavićemo sa ulaganjem i promocijom elektromobilnosti", naglasio je Vesić.

Predsednik skupštine Udruženja proizvođača drumskih vozila Srbije Igor Ševo rekao je da sama činjenica da je ovo 55. sajam govori o tome koliko je ovo bitna i dugotrajna manifestacija.

"Mi ispred Udruženja kao nosioci licence međunarodnih sajmova smo jako ponosni što za razliku od nekih drugih manifestacija širom sveta, ova naša ima kontinuitet i taj kontinuitet na razne načine prikazuje sliku države, njene industrije , mogućnosti i perspektivu", rekao je Ševo.

Tradicionalni partner i generalni sponzor ovogodišnjeg Sajma automobila i motocikala je DDOR Novi Sad, a Frančesko Maši kao predstavnik ove kompanije je naglasio da je imao čast da jutros predstavlja DDOR na Poslovno - naučnom forumu Srbija - Italija, koji je organizovan sa ciljem jačanja političkih i ekonomskih odnosa između dveju zemalja.

Posebno je skrenuo pažnju na pitanje bezbednosti u saobraćaju koje, kako je rekao, postaje sve značajnije.

"Saobraćajne nezgode su vodeći uzrok smrti dece i mladih širom sveta, i na globalnom nivou svake godine 1,3 miliona ljudi izgubi život kao posledica saobraćajnih nezgoda. Prema podacima za Zapadni Balkan u 2022. godini došlo je do povećanja broja smrtnih slučajeva na milion stanovnika u poređenju sa 2021. dok je broj smrtnih ishoda u Srbiji gotovo dvostruko veći od proseka Evropske unije", rekao je Maši.

Imajući to u vidu, dodao je, jače partnerstvo između javnog i privatnog sektora moglo bi u velikoj meri pomoći rešavanju pitanja bezbednosti u saobraćaju, te da će DDOR nastaviti sa davanjem doprinosa ostvarenju ovog cilja.

Predsednica Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova Aleksandra Đurđević rekla je da su u saradnji sa Beogradskim sajmom, uprkos izazovima sa kojima se suočava automobilska industrija, uspeli da na ovogodišnjem sajmu predstav 50 noviteta, uključujući automobilski i moto brendove, kao i da dovedu i premijerno predstave dva potpuno nova brenda.

"To je pokazatelj da je naše tržište i te kako zanimljivo stranim kompanijama. Naglasiću da će naši dvotočkaši imati verovatno najatraktivniji i najobuhvatniji sajamski nastup, jer ovo tržište raste iz godine u godinu", rekla je Đurđević.

Ministar Vesić je nakon otvaranja obišao zajednički štand Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstva unutršanjih poslova, JP Puteva Srbije i Koridora Srbije, i tom prilikom učestvovao u simulaciji prevrtanja automobila, koji je priredio MUP te ponovio da je bezbednosni pojas izuzetno značajan u slučajevima ovakvih nesreća.

Tradicionalni 55. Međunarodni salon automobila, pod sloganom "Koji je zvuk automobila?", biće otvoren za posetioce od 22. do 28. marta, i kako je najavljeno okuplja 250 izlagača koji će predstaviti 33 automobilska brenda.

Na sajmu će biti premijerno predstavljeno 40 modela.

Takođe, pod sloganom "Strast je uvek na dva točka", u isto vreme i na istom mestu, održaće se i 15. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion", a kako je najavljeno, 60 izlagača predstaviće više od 40 brendova motocikala, kvadova, skutera.

Beogradski sajam je domaćin i organizator ovih manifestacija, a strateški partneri su DDOR osiguranje Novi Sad, Srpska asocijacija uvoznika i delova i Udruženje proizvođača drumskih vozila Srbije.