22. mart 2023 11:51

Tanja Miščević: Moramo da dokažemo da imamo kompetentno ekonomsko tržište

Izvor: TANJUG

podeli vest

Tanja Miščević: Moramo da dokažemo da imamo kompetentno ekonomsko tržište

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Ekonomski kriterijum zahteva da zemlja koja želi da postane deo EU, treba da dokaže da ima tržište na svojoj teritoriji koje je bazirano na pravilima kompeticije i kompetentnosti svoje ekonomije, istakla je danas ministarka za evropske integracije Tanja Miščević.

Ministarka je to rekla na otvaranju prvog Regionalnog "Info dana" Evropskog saveta za inovacije (EIC), na kome su startapovima predstavljene mogućnosti finansiranja i program Akcelerator.

 

MIščević je kazala da očekuje puno u smislu puta evropskih integracija i prosperiteta naše zemlje, a što se tiče delegacije iz EU, kaže da mi sa njima radimo na uspostavljanju dobrog partnerstva.

"Potreba za ekonomskim razvojem je bitna, i to je deo koji nije potrebno da objašnjavam dodatno. Sa ovim programom mi takođe držimo kriterijume, a jedan od kriterijuma za članstvo u EU je stabilna demokratija, stabilne demokratske institucije koje su prvi i najvažniji element", rekla je ministarka.

Kako je navela, drugi kriterijum je ekonomski, i zahteva da zemlja koja želi da postane deo EU, treba da dokaže da ima tržište na svojoj teritoriji koje je bazirano na pravilima kompeticije i kompetentnosti svoje ekonomije.

Imala sam zadovoljstvo da upoznam ljude iz EIC po prvi put, rekla je Miščevićeva i navela da smo mi "svedocimo da svakog dana ima sve više ideja u smislu bustinga razvoja, što će nam pomoći u dostizanju novih inovacija".

"Kada smo danas diskutovali o potencijalima koje EIC daje istraživačima, inovatorima i manjim kompanijama, ustvari smo pričali o pripremi Srbije da postane punopravni član EU", kazala je Miščevićeva.

Ona ističe da, koliki god da je uspeh pojedinih kompanija, uvek je prikladan da bude podržan od EIC-a.

Pratićemo, diskutovaćemo stalno, kaže ona, i dodaje da nećemo samo diskutovati o potencijalima dodatne pomoći koja dolazi iz EU, nego da ćemo "težiti da uspostavimo srpski inovacioni fond".

U Beogradu se danas u hotelu Metropol održava prvi po redu regionalni "Info dan" Evropskog saveta za inovacije (EIC), na kome će startapovima biti predstavljene mogućnosti finansiranja i program Akcelerator.

Ministarka Miščević se zahvalila savetniku iz Privredne komore Srbije Milunu Trivuncu i istakla da su svi iz PKS-a ne samo jake pristalice, već i partneri u evropskim integracijama Srbije.

Događaj je organizovala Privredna komora Srbije u saradnji sa EIC i EISMEA, uz podršku konzorcijuma Evropske mreže preduzetništva iz jugoistočne Evrope (JIE).