23. mart 2023 12:24

Profesor Gros-Pjetro: Očekuje se snažniji privredni oporavak ove i 2024. godine

Izvor: TANJUG

podeli vest

Profesor Gros-Pjetro: Očekuje se snažniji privredni oporavak ove i 2024. godine

Foto: Shutterstock.com/Bigc Studio, ilustarcija

BEOGRAD - Profesor Đan Marija Gros-Pjetro (Gian Maria Gros-Pietro) rekao je danas na predavnju na Ekonomskom fakultetu u Beogradu da se pored kratkoročnih neizvesnosti, ove i naredne godine očekuje snažniji privredni oporavak, kao i ekonomski rast Zapadnog Balkana koji će nadmašiti rast zapadnoevropskih zemalja.

Gros-Pijetro, inače predsednik Upravnog odbora Intesa Sanpaolo, rekao je da u bankarskom sektoru regiona očekuje da će uprkos aktuelnom kretanju nivoa kamatnih stopa širom Zapadnog Balkana u pokušaju obuzdavanja inflacije masa kredita i depozita nastaviti da raste blažim tempom, uz očuvan kvalitet portfolija i nizak nivo nenaplativih plasmana.

On je na predavanju na temu "Ekonomski potencijal Zapadnog Balkana" rekao i da da će napredak zemalja regiona ka članstvu u Evropskoj uniji ojačati njihove kreditne profile kroz snaženje institucija, konkurentnosti, infrastrukture i priliva direktnih stranih investicija, saopštio je Ekonomski fakultet.

Kako se navodi, na predavanju kome su prisustvovali poslovni partneri, profesori, studenti i predstavnici medija, profesor Gros Pjetro predstavio je pored svog viđenja aktuelne situacije na svetskom i evropskom bankarskom tržištu, kao i ekonomske perspektive država Zapadnog Balkana, njegov potencijal za investiranje i sklapanje bilateralnih partnerstava.

Profesor Gros Pjetro je bio u zvaničnoj italijanskoj delegaciji tokom Poslovno-naučnog foruma Srbija-Italija, što, kako se navodi, potvrđuje snažnu posvećenost Intesa Sanpaolo grupe Srbiji.

Poslovno-naučni forum Srbija-Italija, bio je posvećen tehnološkim inovacijama, zelenoj energiji i energetskoj tranziciji, održivoj poljoprivredi, kao i tehnološkim inovacijama u sektoru poljoprivrede i infrastrukture, uz bilateralne razgovore srpskih i italijanskih privrednika, navodi se u saopštenju.