23. mart 2023 12:25

GIZ: U Kaću počele obuke za montere solarnih panela

Izvor: TANJUG

podeli vest

GIZ: U Kaću počele obuke za montere solarnih panela

Foto: Shutterstock.com/Colour Reactor Rzeszow, ilustracija

BEOGRAD - U Školskom centru Enerdži Net Akademije u Kaću danas je počeo drugi ciklus trodnevnih obuka za montere solarnih fotonaponskih sistema, saopštila je danas Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ).

Istovremeno otvoren je i poziv za treći ciklus obuka, koji se održava od 6. do 8. aprila.

Obuke obuhvataju po 20 polaznika, a održavaju se uz podršku projekta "Promocija obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti u Srbiji", koji u okviru Nemačke razvojne saradnje u partnerstvu sa Ministarstvom rudarstva i energetike Srbije sprovodi GIZ.

Miloš Milićević iz GIZ-a, rekao je da uporedo sa rastom interesovanja za prozvodnju električne iz solarne energije za sopstvene potrebe i ustupanje, u Srbiji postaje sve traženije zanimanje monter solarnih sistema i da je potrebno obučiti i osposobiti dovoljan broj ljudi koji će moći da odgovore na potrebe tržišta rada.

"Zato nas nije iznenadilo veliko interesovanje koje izazivaju obuke koje smo organizovali", rekao je Milićević.

Obuke koje se organizuju u okviru projekta "Promocija obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti u Srbiji" su besplatne, a svim učesnicima su obezbeđeni edukativni i radni materijal, hrana i osveženje, kao i smeštaj i prevoz tokom trajanja obuke za one učesnike koji nisu iz Novog Sada i bliže okoline.

Rok za prijavu za sledeći ciklus obuke za instalatere solarnih fotonaponskih sistema je 31. mart, a prednost pri prijavljivanju imaju kandidati sa relevantnim radnim iskustvom i obrazovanjem u oblasti elektrotehnike.

U cilju razvoja stručnih kadrova u oblasti održivih energetskih tehnologija u Srbiji, sa fokusom na primenu solarne energije, u okviru projekta "Promocija obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti u Srbiji" do sada su sprovedene dve obuke.

Prva trodnevna obuka za 18 osoba u oblasti stručnog znanja montera solarnih fotonaponskih sistema održana je takođe u Školskom centru Enerdži Net Akademije u Kaću krajem 2022. godine.

Dvodnevnu obuku za 20 profesora stručnih predmeta obrazovnog profila elektrotehničar obnovljivih izora energije iz 10 srednjih tehničkih škola širom Srbije, organizovalo je Društvo za obnovljive izvore energije Srednje tehničke škole "Mihajlo Pupin" u Kuli, takođe krajem prošle godine.

U saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike, projekat sprovodi niz aktivnosti na poboljšanju zakonodavnog, institucionalnog i tehničkog okvira za veću upotrebu održivih energetski tehnologija u Srbiji sa fokusom na solarnu energiju i pristup kupac-proizvođač.