23. mart 2023 17:07

Gabrijela Grujić: Izmenama Zakona do boljeg kvaliteta obrazovanja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Gabrijela Grujić: Izmenama Zakona do boljeg kvaliteta obrazovanja

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

NOVI SAD - Nacrt izmena i dopuna Zakona o dualnom obrazovanju predviđa mogućnost povećanja fonda sati učenja kroz rad i to 60 odsto za trogodišnje obrazovne profile i 40 odsto za četvorogodišnje, rečeno je danas na javnoj raspravi o izmeni zakona koja je održana u Novom Sadu.

Direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija Gabrijela Grujić poručila je da se ključnim izmenama zakona značajno unapređuju postojeća rešenja i osigurava značajno bolji kvalitet obrazovanja.

U nacrtu se predviđaju i izmene kao što su pojednostavljenje akreditacije za poslodavce za učenje kroz rad, formiranje mešovitih odeljenja, vrednovanje kvaliteta učenja kroz rad, utvrđivanje nadležnosti i uloge Kancelarije za dualno obrazovanje i NOKS, vrednovanje kvaliteta učenja kroz rad, uvođenje statusa trening centra za škole, uvođenje trening Alijansi poslodavaca, pravni osnov za finansijsku podršku dualnom obrazovanju, saopštili su iz Kancelarije.

''Suština novih rešenja jeste da se osigura kvalitet obrazovanja kroz povezivanje teorije i prakse, uz povećanje broja sati koje mladi provode u savremenom realnom radnom okruženju kompanije, a kompetencije koje budu sticali na ovaj način obezbediće im sigurnu i uspešnu karijeru, dok će kompanijama obezbediti održivost i inovativnost'', rekla je Grujićeva.

Dodala je da je značajno i to što će poslodavci, prema predviđenim izmenama, moći da računaju na jednostavniju proceduru, kako bi ušli u sistem dualnog obrazovanja.

Ona je istakla da je jedna od važnih izmena uvođenje vrednovanja kvaliteta učenja kroz rad i da će škola i poslodavac zajednički donositi "Program učenja kroz rad".

Ona je rekla i da je uvođenje statusa trening centra za škole važno, kako bi mogle da donose razvojnu dimenziju u povezivanju obrazovanja i privrede u dualnom i neformalnom obrazovanju odraslih, kao i u podizanju kapaciteta poslodavaca.

''Prema novim rešenjima, poslodavci će moći da se udružuju u Alijansu kako bi se ostvarili svi ishodi učenja, ukoliko pojedinačno nemaju uslove da ih ostvare'', rekla je Grujićeva i dodala da će trening alijanse omogućiti i da se poveća broj malih preduzeća u sistemu dualnog obrazovanja.

Javna rasprava se sprovodi od 17. marta do 6. aprila.

Prvoj javnoj raspravi, kojoj je domaćin bio Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine - nacionalne zajednice, prisustvovali su predstavnici Ministarstva prosvete, Kancelarije za dualno obrazovanje i NOKS, Pokrajinske službe za zapošljavanje, lokalnih samouprava, edukativnih centara i direktori srednjih škola sa teritorije Vojvodine.