9. decembar 2022 16:30

Čadež: Nova komora za nove izazove

Autor: Tanjug

Izvor: TANJUG

podeli vest

Čadež: Nova komora za nove izazove

Foto: TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIĆ

BEOGRAD - Digitalizacija tradicionalnih privreda i povezivanje sa IKT sektorom, zelena tranzicija i prisustvo srpskih kompanija u globalnim dobavljačkim lancima su glavna težišta u prilagođavanju servisa Privedne komore Srbije zahtevima privrede u neizvesnim i izazovnim vremenima koja nas očekuju i u budućnosti, rekao je danas predsednik PKS Marko Čadež.

„Srbija i privrede regiona deo su globalnih tokova pa će tako i globalni problemi posebno evropski uticati na privrednu dinamiku kod nas i u regionu", kazao je Čadež na Četvrtoj sednici skupštine PKS koja je održana u Beogradu.

On podseća da su najveći izazovi sa kojima će se suočiti evropska privreda inflacija i dalje rast referentnih kamatnih stopa do čak četiri odsto, nedostatak kadrova, visoke cene energenata, poskupljenje hrane, pad tražnje i poremećeni lanci snabdevanja.

"Globalni izazovi donose i određene šanse koje Srbija i region mogu iskoristiti, za nove investicije u proizvodnju i uključivanje u dobavljačke lance. PKS će kroz međusektorske timove posebno raditi na predlaganju povoljne regulative za brže investiranje, fleksibilnog zakonodavstva za inovacije, preporuka za unapređenje kompleksnih privrednih potencijala“, rekao je Čadež.

On je naveo da je osnovni cilj menjanja organizacije PKS taj da ona bude servis privredi i naglasio da se potrebe privrede menjaju iz meseca u mesec, godine u godinu.

„Samim tim moramo da budemo organizacija koja je spremna da odgovori na vaše zahteve, da vam preporuči neke stvari koje bi mogle da vam pomognu i poboljšaju vaše poslovanje. Sve je pitanje svrhe kako na ličinom tako i na planu poslovanja“, poručio je Čadež.

Cilj aktivnosti u okviru promena principa rada, navodi Čadež, koji žele da preduzmu jeste jasan fokus na probleme članica i suštinska podrška u pronalaženju mogućih rešenja.

On je podsetio da veliki azijski igrači kao što su proizvođači baterija za električne automobile investiraju u Evropi kako bi obezbedili učešće na najatraktivnijem globalnom tržištu od 500 miliona stanovnika.

„Trenutno u privlačenju ovih investicija prednjače Mađarska i Poljska, šanse su otvorene Srbiji i regionu, ali za takva ulaganja prioritet je da budu deo jedinstvenog tržišta“, naglasio je Čadež.

Prema njegovim rečima, regionalno ekonomsko povezivanje jeste ključna strateška šansa i Srbije i ostalih ekonomija u regionu da postignu brži rast, ali i da se efikasnije izbore sa izazovima novih globalnih ekonomskih trendova.

„Zajedničke politike uvezivanja regiona u jedinstven ekonomski prostor i izgradnja međusobnog poverenja biće ključne i za zajedničke inicijative regiona ka Evropskoj uniji, pre svega kada je u pitanju što ranije uključivanje ovih ekonomija u jedinstveno tržište EU i uživanje četiri slobode pre punopravnog članstva u Uniji“, poručio je Čadež.