31. mart 2023 17:28

Ministarka Begović i iranski ambasador saglasni: Treba formalizovati naučno-tehnološku saradnju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministarka Begović i iranski ambasador saglasni: Treba formalizovati naučno-tehnološku saradnju

Foto: TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

BEOGRAD - Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i ambasador Irana u Srbiji Rašid Hasan Pur izrazili su danas očekivanje da će se saradnja dveju zemalja u naučno-tehnološkoj oblasti uskoro formalizovati.

Begovićeva je danas, u sedištu Vladi Srbije, upoznala ambasadora sa planovima i tekućim projektima Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

"Cilj nam je da Srbija postane prepoznatljiva tačka na globalnoj mapi u ovim oblastima", rekla je ona, a saopštilo resorno ministarstvo.

Ambasador Hasan Pur je naglasio da je optimističan po pitanju produbljivanja saradnje između Srbije i Irana u ovim oblastima.

"Naši naučno-tehnološki parkovi i startap kompanije u poslednjih nekoliko godina postižu veliki uspeh i u ovom trenutku u Iranu radi preko 14.000 startap kompanija, odnosno kompanija zasnovanih na nauci", rekao je on istakavši da postoji želja da se naučno-tehnološki parkovi Srbije i Irana povežu, ali da je neophodno mnogo se više angažovati u tom pravcu.

"Saglasna sam da je neophodno da potpišemo neku vrstu memoranduma o saradnji, kako bi se saradnja formalizovala", rekla je Begović, na šta je ambasador odgovorio da se nada da će ovo biti organizovano tokom narednih nekoliko meseci.

"Budite sigurni da smo spremni da sa vama podelimo sva naša dostignuća", naglasio je ambasador Hasan Pur, pozvavši ministarku u posetu Iranu tokom koje bi se upoznala sa lokalnim startap i naučnim ekosistemima.

Ministarka je zahvalila na pozivu i naglasila da bi od velikog značaja bila razmena iskustava između srpskih i iranskih naučnika, istraživača i preduzetnika.