31. mart 2023 18:25

Đedović: Pripremamo plan prioritetnih investicija u energetici

Izvor: TANJUG

podeli vest

Đedović: Pripremamo plan prioritetnih investicija u energetici

Foto: TANJUG/MRE/EMILIJA JOVANOVIĆ

BEOGRAD - U toku je priprema plana prioritetnih investicija u energetici, koja će se uskoro naći pred Vladom Srbije, a kroz taj plan biće definisani prioritetni projekti, neophodna ulaganja i rokovi za realizaciju, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović na sastanku sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), saopštilo je resorno ministarstvo.

Đedović je, sa delegacijom koju je predvodio šef Misije Donal Mekgetigen, razgovarala o prevazilaženju posledica energetske krize i sprovođenju reformi u energetskom sektoru i istakla da je energetska kriza uticala na Srbiju da bolje sagleda slabosti i nedostatke energetskog sektora i da se suoči sa potrebom bržeg delovanja.

"To se najviše odnosi na aktivnosti u kojima je u prošlosti bilo najviše odlaganja, a to su investicije u energetsku infrastrukturu i reforme energetskog sektora, koje za nas ostaju prioritet bez obzira na borbu koju vodimo sve vreme da obezbedimo sigurnost snabdevanja", rekla je ona.

Navela je da će proces reformi energetskih preduzeća, koji podrazumeva promene u načinu upravljanja, povećanje efikasnosti i bolje upravljanje rizicima, veći nadzor i kontrolu doprineti da Srbija iz krize izađe sa energetskim sektorom koji je snažan, profitabilan i otporniji na promene u globalnom okruženju.

Naglasila je da posle perioda stabilizacije sledi proces transformacije i reformi.

Đedović je ocenila da je poskupljenje struje i gasa bilo neminovno kao posledica energetske krize i zbog održivosti funkcionisanja energetskog sektora.

"I u narednom periodu će za nas biti najvažnije da zaštitimo najugroženije građane, zbog čega smo i doneli novu Uredbu o energetski ugroženom kupcu. Za umanjenje računa socijalno ugroženih domaćinstava za električnu i toplotnu energiju i gas u budžetu obezbeđeno je oko četiri milijarde dinara, što je dovoljno da oko tri puta više građana ostvari pravo na olakšice", navela je ona.

Šef Misije Međunarodnog monetarnog fonda Donal Mekgetigen je ocenio da je Misija MMF-a bila uspešna, da je većina razgovora koje su vodili blisko povezana sa energetskim sektorom, koji je u fokusu za pravovremenu realizaciju preuzetih obaveza.

Misija MMF-a boravi u Beogradu u okviru prve revizije aktuelnog stendbaj aranžmana sa tom finansijskom institucijom koji je odobren 22. decembra prošle godine.