1. april 2023 13:06

Vučić: Pokrećemo nove velike investicije u puteve, od EIB 300 do 500 miliona evra

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučić: Pokrećemo nove velike investicije u puteve, od EIB 300 do 500 miliona evra

Foto: TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

SURČIN - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će Srbija zbog dobrih finansijskih rezultata pokrenuti nove velike investicije u puteve širom Srbije, kao i da će samo Evropska investiciona banka obezbediti za to 300 do 500 miliona evra.

"Mi ove godine očekujemo velika potpisivanja, zahvaljujući nešto boljim rezultatima i čestitao sam premijerki Ani Brnabić i Siniši Malom, idemo u velike nove investicije u puteve, jer tu ne možete da dobijete značajnu podršku spolja u kreditiranju. Mi imamo mali javni dug i možemo to da radimo. I samo Evropska investiciona banka hoće da nam učini i ja sam molio, pošto je moja ideja bila da uzmemo milijardu evra ili dve za lokalne ili regionalne puteve, a uspeli smo 'izmolimo' za 300 do 500 miliona evra", rekao je Vučić.

To znači da ćemo, sve ovo što idem po Srbiji, da ćemo taj veliki posao da uradimo, naglasio je predsednik. Kazao je da nam ove godine predstoje otvaranja infrastrukturnih projekata. "Sada razgovramo i sa Kinezima i mnogim drugima oko autoputa 'smajli', od Bačkog Brega do Nakova kod Kikinde, što spaja rumunsku i mađarsku granicu, i pokušavamo time da uzmemo jedan deo putnika iz Rumunije da prelazi preko naše zemlje", naveo je Vučić.

Država nije igračka, već svetinja koju moramo da čuvamo

Aleksandar Vučić je poručio danas, na otvaranju deonice auto-puta Novi Beograd - Surčin, da država nije igračka već svetinja koju moramo da čuvamo, kao i da samo država koja ima ozbiljno i odgovorno rukovodstvo može da gradi svoju zemlju, a da istovremeno ne povećava javni dug.

"Mi smo se trudili prethodnih godina da pokažemo da možemo da gradimo mnogo više nego što su radili ljudi u ovoj zemlji u prethodnim generacijama i uspevali smo to zahvaljujući ozbiljnoj i odgovornoj politici", rekao je Vučić u obraćanju.

Naglasio je da je država svetinja o kojoj moramo da vodimo računa. "Samo uspešna država, a uspešna je ona koja je odgovorna i ozbiljna, koja ima ozbiljno i odgovorno rukovodstvo, može da gradi svoju zemlju, a da istovremeno ne povećava javni dug", naglasio je Vučić. 

Nova strategija Prištine značila bi da oni žele eskalaciju sukoba

Nadam se da privremene prištinske instuitucije neće pokušati da primene strategiju koju smišljaju i po kojoj bi njihove snage bile na teritoriji celog Kosova i Metohije, rekao je danas predsednik Srbije odgovarajući na pitanje novinara šta znači smišljanje te strategije i je li to pritisak na Srbiju.

"O tome ćemo da razgovaramo. Ne mislim da će to lako da se dogodi jer bi to značilo da više ne postoji nikakav trag bilo kakvog sporazuma. To onda znači da oni žele eskalaciju sukoba i ništa drugo", rekao je Vučić posle svečanog otvaranja deonice Novi Beograd – Surčin auto-puta "Miloš Veliki“.

Dodao je da se nada da privremene prištinske institucije neće pokušati da primene tu strategiju bezbednosti.

Vučić sportskim klubovima: Izmirite poreske dugove prema državi

Vučić je poručio danas sportskim klubovima, ali i svim ostalima, da izmire svoje poreske dugove prema državi, jer se i od tog novca grade putevi i izdvaja za sve ostalo.

"Što se tiče Zvezde i Partizana, čestitam košarkašima Patizana na plasmanu u najboljih osam u Evropi. Što se tiče dugova, nadam se da, kada se završi sezona, da će da plate svoje dugove državi Srbiji. To se posebno odnosi na fudbalski klub Partizan koji duguje ogroman novac državi Srbiji. Mi smo im juče dodatno dali novac da bi mogli da igraju u Evropi bilo koje takmičenje. Crvena zvezda stoji mnogo bolje finansijski", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara koliko duguju Partizan i Zvezda državi za porez.

Pozdravio je, kako je rekao, odgovoran odnos FK Crvena Zvezda prema dugovima. "KK Zvezda je na oko milion i po poreskog duga, ali KK Partizan je na sedam miliona poreskog duga. FK Patizan je na 17 miliona dospelog poreskog duga, što je užas, a Crvena Zvezda je platila 7,3 milona evra", istakao je Vučić.

Meštani Krnjače će dobiti kanalizaciju, ispunićemo obećanje

Predsednik Srbije je izjavio danas da će ispuniti obećanje i da će kanalizaciona mreža u Krnjači biti izgrađena i dodao da će država finansirati taj projekat ukoliko Evropska investiciona banka to ne bude učinila.

Na novinarsko pitanje kada će ispuniti obećanje koje je dao meštanima Krnjače o izgradnji kanalizacije, Vučić je naveo da je dokumentacija za izgradnju kanalizacije u pripremi i da se čeka finansiranje Evropske investicione banke još tri meseca, pa ako ona to ne bude učinila, projekat će se finansirati iz budžeta.

"Čekamo finansiranje Evropske investicione banke, ali to svaki put na tenderima padne jer se neko pobuni. Čekaćemo još tri meseca i ako oni to ne budu uradili ići ćemo na budžetsko finansiranje, tako da ćemo to da uradimo. Ono što smo obećali narodu mi ćemo uraditi", rekao je Vučić posle otvaranja deonice Novi Beograd - Surčin autoputa "Miloš Veliki".

Nije dobro da Dragan Vučićević ide u zatvor, molio sam ga da to ne radi

Vučić je ocenio danas da za Srbiju ne bi bilo dobro da glavni urednik "Informera" Dragan Vučićević ode u zatvor, kao što je najavio da će da uradi, i dodao da ga je sinoć u telefonskom razgovoru molio da odustane od odluke da ide u zatvor.

"Mislio sam da je to neslana šala i pozvao sam sinoć Vučićeviča, ali vidim da je on odlučan da svoj protest izrazi tako što će da ide u zatvor. Ne mogu da kritikujem sudije jer bih time rušio institucije Republike niti mogu da ulazim u meritum stvari, ali ima mnogo čudnih stvari i dodvoravanja u našem pravosuđu. Mnogi misle da su oni kako kažu zimzeleni, a političari listopadni, pa se dodvoravaju nekom tobož novom", rekao je Vučić.

 

Dodao je da postoji ogroman uticaj stranaca i da neke medijske kuće nikada ne mogu dobiti osuđujuću presudu, šta god rekli, a oni za koje se govori da tobož sve kontrolišu, njihovi predstavnici dobijaju besmislene kazne. "Molio sam ga (Vučićevića) sinoć da to ne uradi i rekao da ću ja platiti kaznu. To mi je jedna plata, ali je on rešio da time pokaže da se tako bori za svoje principe", naveo je Vučić.

Jeremić i Rašić su uradili sve da takozvano Kosovo dobije stolicu u UN

Predsednik je rekao danas da su predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić i ministar u prištinskoj Vladi Nenad Rašić stručnjaci za kosovsko priznanje i da su uradili sve da takozvano Kosovo dobije stolicu u UN.

“Rašić i Jeremić su stručnjaci za to, sve su uradili za stolicu tzv. Kosova u UN. Jeremić je čovek koji im je dao pitanje za MSP. Rašić je već priznao nezavisno Kosovo. Nažalost njegovu, ja nisam na njegovoj strani niti ću ikad biti na strani onih koji bi da razgrađuju Srbiju”, rekao je Vučić u odgovoru na pitanje novinara kako komentariše izjavu Rašića da je sporazum EU de fakto priznanje tzv. Kosova i Jeremićevu izjavu da je to samo korak ka stolici takozvanog Kosova u EU.

Vučić je na konferenciji za novinare na ceremoniji otvaranja deonice puta Novi Beograd – Surčin, auto-puta „Miloš Veliki“ govorio i o izjavama crnogorskog predsednika Mila Đukanovića, koje su se odnosile na inicijativu Otvoreni Balkan i poručio da zbog izborne tišine i predsedničkih izbora u Crnoj Gori ne želi da sada daje komentar, ali da će svoj odgovor dati u ponedeljak, kao I drugom kandidatu Jakovu Milatoviću u vezi s kineskim kreditom.

Peter Stano rekao da je sporazum oko tablica vremenski neograničen

Vučić je izjavio danas da je portparol Evropske unije Peter Stano potvrdio da sporazum Beograda i Prištine od 23. novembra oko registarskih tablica nema postavljeni krajnji rok, niti datum isticanja i dodao da ima problem sa realnošću u kojoj neko diskriminiše srpski narod i ne da Srbima mogućnost da imaju ono što je dogovoreno.

Na pitanje novinara koliko još na prostoru Kosova i Metohije mogu da se koriste KM tablice i ocenu da građani na KiM očekuju odgovor šta da rade, Vučić kaže da narod na KiM zna da to nema veze sa njim već sa Kurtijevim nepoštovanjem sporazuma koje postigne.

Vučić je, nakon otvaranja deonice auto-puta Novi Beograd - Surčin, naveo da ima problem sa realnošću u kojoj neko diskriminiše srpski narod i ne da Srbima mogućnost da imaju ono što je dogovoreno. "Portparol Evropske unije Peter Stano potvrđuje svaku moju reč i kaže da je sporazum koji je postignut oko tablica vremenski neograničen i da nema rokove. A šta vi očekujete da uradim? Da uđemo tenkovima, onda biste rekli:"Vučiću vratio si nas u 90, a ako se borimo pregovorima onda nije dovoljno. Šta u stvari vi hoćete?", upitao je Vučić.