25. april 2023 17:53

Mihailo Jovanović: Uvođenjem elektronskog računa štedi se 12.000 stabala godišnje

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mihailo Jovanović: Uvođenjem elektronskog računa štedi se 12.000 stabala godišnje

Foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

BEOGRAD - Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović izjavio je danas da predloženi zakon o elektronskim komunikacijama propisuje uvođenje elektronskog računa čime će se, kaže, godišnje uštedeti oko 12.000 stabala zbog smanjenja potreba za štampanjem računa.

“Propisuje se da će pružaoci telekomunikacionih usloga, dakle telekom operatori, biti dužni da svojim korisnicima izdaju račune za usluge u elektronskom obliku, a to znači da će građani putem mejla dobijati račun, a naravno ko želi u papirnoj formi može da nastavi”, rekao je Jovanović u Skupštini Srbije.

On je kazao da su sračunate ekološke uštede tako što će se preći na elektronsku komunikaciju između telekom operatora i građana.

“Ako mesečno imamo samo pet miliona računa u papiru, a ima ih mnogo više koji će biti zamenjeni i ako je za svaki račun potrebno dva papira i tako 12 meseci, mi godišnje štedimo 120 miliona listova papira. Ako se to preračuna koliko je potrebno stabala da bi se napravilo toliko papira, mi ćemo godišnje štedeti oko 12.000 stabala oko 51 milion litara vode I oko 4.500 megavat časova struje”, rekao je Jovanović.

Osvrnuo se i na izgradnju širokopojasnog interneta u selima Srbije, navodeći da će to značajno pomoći u daljem razvoju elektronske uprave, elektronske trgovine i digitalizacije.