27. april 2023 12:42

Dekan Saobraćajnog fakulteta: Država je stala iza ulaganja u železnički saobraćaj

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dekan Saobraćajnog fakulteta: Država je stala iza ulaganja u železnički saobraćaj

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Dekan Saobraćajnog fakulteta Nebojša Bojović izjavio je danas da se može nadoknaditi sve ono što je propušteno decenijama u razvoju železničkog saobraćaja uz velika ulaganja, iza kojih je stala država.

Napominje da Srbija ima dovoljno inžinjera i ljudi koji mogu da isprate ogromne investicije u razvoj železničkog saobraćaja, kako kaže, u pitanju je čak nekoliko milijardi evra, i dodaje da je dobra organizacija nešto što nedostaje u mnogim segmentima u Srbiji, kako u železničkom tako i u drugim.

 

Bojović kaže da u železničku infrastrukuturu Srbije nije ulagano više od tri decenije, što je dovlelo do mnogih posledica, kao što su brojna iskliznuća, i smatra da rešenje nije samo ulaganje u sam sistem, već održavanje na kojem treba posebno insistirati.

"Raspodela saobraćaja generalno, kako mi to zovemo modalna distribucija, ide sve više u korist železničkog saobraćaja, zapravo šinskih sistema i to je jedan nezaustavljiv trend po svetu. Upravo je to bila i centralna poruka onoga što je saopšteno Saobraćajnom fakultetu juče, i što će biti saopšteno danas. Naravno to podrazumeva i da se mi uklapamo u te reference, i da ćemo, nadam se, uspeti da dosegnemo te ciljeve koji čak i u Evropi izgledaju neuhvatljivi i nedostižni", rekao je on.