2. maj 2023 10:34

Domaćim startapima otvoren put na letonskom tržištu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Domaćim startapima otvoren put na letonskom tržištu

Foto: Shutterstock.com/UfaBizPhoto, ilustracija

BEOGRAD - Inicijativa Digitalna Srbija i predstavnici Letonske agencije za investicije i razvoj (LIAA) predstavili su mogućnosti za startape iz Srbije na letonskom tržištu, koje su prema oceni direktora Digitalne Srbije Nebojše Bjelotomića, važan korak za domaći startap ekosistem.

Povezivanje startap ekosistema Letonije i Srbije okupio je predstavnike tehnološkog sektora, osnivače startapa i investitore iz obe zemlje kako bi se međusobno upoznali i razgovarali o mogućnostima saradnje, ulaganja i povezivanja startap ekosistema, navode iz Digitalne Srbije.

"Izlazak na nova tržišta je važan korak za svaki startap i dobro je da sa tim tržištem ima bliske veze i razumevanje uslova za rast i razvoj. Domaćim startapima smo otvorili novi prostor za saradnju, ovog puta na Baltiku, koji je već prepoznat kao mesto inovacija i dobrih prilika za startape“, izjavio je Bjelotomić.

Kako navode, predstavnici LIAA, "HackCodeX" hakatona, predstavili su u prostorijama Digitalne Srbije mogućnosti za startape iz Srbije na letonskom tržištu i obrnuto, dok su na panel diskusiji o saradnji startap ekosistema razgovarali osnivačica organizacije "Helve" Liva Perkone, COO i suosnivač startapa "Tenderly" Miljan Tekić, i generalni direktor i suosnivač startapa "Reputeo" Ivan Kadić.

Letonski startap ekosistem je porastao poslednjih godina, pružajući brojne prednosti stranim kompanijama, kao što su startap vize i povoljniji uslovi ulaganja, saopštila je Digitalna Srbija.

Takođe, navode da je predstavljen i predstojeći "HackCodeX", jedan od vodećih hakatona u Evropi, koji će se održati u Letoniji, u Rigi, od 3. do 5. juna ove godine.