15. maj 2023 15:21

Dodeljene Nacionalne nagrade za društveno odgovorno poslovanje "Đorđe Vajfert"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dodeljene Nacionalne nagrade za društveno odgovorno poslovanje "Đorđe Vajfert"

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Nacionalne nagrade za društveno odgovorno poslovanje "Đorđe Vajfert" dodeljene su danas u Privrednoj komori Srbije (PKS) društveno odgovornim kompanijama koje na transparentan i održiv način vode brigu o zaposlenima i njihovim porodicama, ekologiji i zajednici.

Na devetom po redu konkursu "Đorđe Vajfert", nagrađeno je 15 finalista u tri kategorije - velika privredna društva, srednja privredna društva, mala i mikro privredna društva.

 

Prvu nagradu u kategoriji Velika privredna društva dobila je kompanija Comtrade System Integration, zatim slede Nestle Srbija, Coca Cola HBC Srbija, MK group, Grundfos Srbija.

U kategoriji Srednja privredna društva nagrađeni su Koto, Bexexpress, Klett izdavačka kuća, Vega IT, eFront.

Prva nagrada u kategoriji Mala i mikro privredna društva dodeljena je Socijalnoj sinergiji, a za njom slede Čepom do osmeha, Zacs Team, Legacy International, Mastercard Europe SA.

Priznanja za poseban doprinos određenoj oblasti društveno odgovornog poslovanja su Delez (Delhaize) Srbija za smanjenje siromaštva i gubitaka hrane, Eliksir Zorka - Mineralna đubriva, za popularizaciju primene modela cirkularne ekonomije u poslovanju, JP Pošta Srbije, za poseban doprinos osnaživanju i promociji ženskog preduzetništva.

Takođe, dobitinici su i Novitas Consult, za poseban doprinos podršci i osnaživanju osoba sa invaliditetom, Schneider Electric, za podršku lokalnoj zajednici i Telekom Srbija za poseban doprinos očuvanju biološke raznovrsnosti.

Direktor Sektora za internacionalizaciju PKS Mihailo Vesović poručio je da je akcija društveno odgovornog poslovanja uspela da sačuva svoj kredibilitet i značaj, kao i da je ostala najprestižnija nagrada u ovoj oblasti.

"Odnos prema lokalnoj zajednici i porodici je izuzetno važan, i nije dovoljno da se tom temom bave samo privreda, porodica i država. Naša odgovornost da nagradimo najbolje kompanije je velika", rekao je Vesović.

On je dodao da se nezavisnost ljudi koji dedeljuju ove nagrade dokazuje sve većim interesovanjem kompanija koje učestvuju u ovoj nagradi.

Predsednik žirija Mladen Đurić rekao je da se nagrada za društveno odgovorno poslovanje dodeljuje od 2007. godine, kao i da nosi naziv po jednom od najvećih privrednika sa ovih prostora.

Dibitnik nagrade u kategoriji Mala i mikro privredna društva Miroljub Nikolić iz firme Socijalna sinergija iz Šapca koja zapošljava osobe sa invaliditetom, rekao je za Tanjug da ideja o zapošljavanju osoba iz društveno ugroženih grupa postoji duži niz godina.

"Naša firma pruža besplatne usluge osobama iz društveno ugroženih grupa održavanjem njihove lične higijene", objasnio je Nikolić.