2. jun 2023 15:27

Slobodan Košutić: Proizvodnja šećera veća za 30 odsto u odnosu na prethodnu godinu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Slobodan Košutić: Proizvodnja šećera veća za 30 odsto u odnosu na prethodnu godinu

Foto: TANJUG/IVAN MILINKOV

BAČKO DOBRO POLJE – Ove godine možemo da očekujemo jako dobru proizvodnju šećera, nivo proizvodnje šećerne repe u ovoj godini porastao je za 30 odsto u odnosu na prethodnu, izjavio je danas direktor kompanije "Sunoko" Slobodan Košutić na tradicionalnoj manifestaciji „Dan polja šećerne repe”.

"Država je dala subvencije za šećernu repu i to je omogućilo da se vratimo na neku optimalnu površinu za proizvodnju šećera za domaće tržište. Imamo priliku da vratimo proizvodnju šećera na nivo koji podmiruje domaću potrošnju i ispunjava u potpunosti izvoznu kvotu za Evropsku Uniju. Uprkos izazovima sa kojima se susretalo tržište repe proteklih godina, Sunoko je sa svoja tri proizvodna centra najefikasniji proizvođač šećera u jugoistočnoj Evropi",rekao je Košutić.

Na današnjem „Danu polja šećerne repe” predstavljena je i najnovija tehnologija u zaštiti od korova, sa akcentom na mehaničkim merama zaštite uz minimalnu upotrebu herbicida.

"Ove jeseni se nadamo dobroj proizvodnji i jako je bitno da tokom letnjeg perioda, jula i avgusta odnegujemo šećernu repu jer očekujemo da ona ove godine da najbolji prihod i najveći profit za proizvođače", završava Košutić.

Za narednu godinu najavljena je i investicija u fabriku alkohola u Kovačici u kojoj će se proizvoditi alkohol od kukuruza.