6. jul 2023 09:43

Strani turisti produžavaju boravak u Srbiji, najviše im se dopada naše gostoprimstvo

Izvor: TANJUG

podeli vest

Strani turisti produžavaju boravak u Srbiji, najviše im se dopada naše gostoprimstvo

Foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

BEOGRAD - Predsednica Udruženja turističkih vodiča Beograda Bojana Banković rekla je da se iz godine u godinu povećava broj stranih turista koji posećuju Beograd i Srbiju i da ostaju više dana nego ranije, pa umesto jedan ili dva sada svoj boravak produžuju na tri do četiri dana.

Bankovićeva je rekla Tanjugu da stranci kada ostaju jednu noć ili dolaze prvi put biraju veće gradove, dok kada borave duže ili se vraćaju ponovo, žele da posete prirodu i naša kulturna blaga.

 

Posebno zbog čega se vraćaju više puta je naše gostoprimstvo.

"Vraćaju se više puta, a posebno ih oduševljavaju naši ljudi, koji su spremni da pomognu, daju informacije i stranci osete to - da neće da ih slažu ili naplate skuplje, to im se dopada", dodala je ona.

Ono što je strancima posebno zanimljivo je naša novija istorija istakla je Bankovićeva i uglavnom im je zanimljiv deo istorije i žele da saznaju više o raspadu Jugoslavije, kao i nešto da saznaju o KiM, ali se iznenade kada čuju da o svojim komšijama, zemljama u okruženju ne pričamo loše.

Najviše nam zameraju buku u kafićima i restoranima, previše glasne muzike i to što je dozvoljeno pušenje u zatvorenim prostorijama, pre svega kafanama, kafićima i restoranima.

 

Na pitanje Tanjuga kako prvi put turistički vodiči predstavljuju Beograd i Srbiju strancu rekla je da sve zavisi od toga koji put borave u Srbiji i od toga šta iz zanima.

"Prvi put, pre svega, dolaze kako bi se zabavili i probali dobru kuhinju, ali kada im se dopadne Beograd i naša zemlja i shvate da imamo prelepu prirodu, da je Srbija bezbedna zemlja, žele da ostani duže i vraćaju se. Kada dođu ovde ponesu neke predsrasude, jer dolaze iz država gde smo mi prikazani na neki drugačiji način i onda moramo da im objasnimo prvo da je kod nas dobra klima, da je ovde bezbednosna situacija dobra, čak mnogo bolja nego u mnogim drugim zemljama, da je dobra hrana i piće i poželimo im dobrodošlicu. Onda ih sačeka duga istorija 7.000 godina Beograda, 9.000 godina Lepenskog vira, najveći broj rimskih imperatora je rođen na ovim prostorima", dodala je ona.

 

Nakon toga, kako je istakla Bankovićeva, žele da vide prirodne lepote, a najviše im se dopadaju meandri Uvca, Đerdapska klisura, reka Velika Morava...

Dodaje da stranci vole da odlaze na pecanje, zatim pešačke ture, ali i da obilaze naše pećine.

Što se tiče hrane, našu kuhinju krasi raznolikost i to je upravo naša prednost koju turistički vodiči ističu, navodi.

"Kada shvate da ovde ima mnogo religija, nacionlanih manjina i različitih kultura, to ih ostavi zatečene i to je ustvari ono što ističemo kao našu prednost. Neko voli tikvice, sarme se dopadaju većini, Kinezima je naša kuhinja jaka, pa biraju povrće, iznanađenje je uvek što mi stavljamo meso i krompir zajedno na trpezu i tako konzumiramo, ali se naviknu i traže posle isto. Ćevapi i pečenje posebno im se dopadaju", rekla je ona.

Bankovićeva je dodala da im se dopada naša domaća rakija i vino i da žene uglavnom više popiju rakije nego muškarci.

Ona je istakla da je struktura poseta stranaca raznolika.

"Naše komšije tradicionalno vole da dolaze u Srbiju- Mađari, Bosanci, Rumuni, Crnogorci, Makedonci i Grci koji, pre svega, najviše dolaze kada su njihovi praznici pa odmor iskoriste za obilazak Srbije. Teško je proceniti da li više ima Rusa, Turaka ili Kineza, a svake godine nam raste i broj gostiju iz Španije", dodala je ona.

Navela je da zahvaljujući nautičkom turizmu i kruzerima koji posećuju našu zemlju svake godine ima sve više Amerikanaca, Francuza, Nemaca, Brazilca, ali i Skandinavca.

Što se tiče trajanja turističke sezone, kada su u pitanju stranci, Bankovićeva je istakla da se ona produžila.

"Ranije je bilo zatišje od novembra do marta, u januaru takođe manje, kao i julu i avgustu kada su svi na letovanju. Međutim, ove godine skoro da nije bilo prekida kada su u pitanju posete stranaca. Jul i avgust sve više ljudi koristi za obilaske gradova i bira Beograd i Srbiju. Kada dođu, odlaze i na jezera i reke, ali i u spa centre koji su im sve više zanimljivi i kapaciteti su skoro popunjeni u ovom periodu", rekla je ona.

Sve više žele da vide, kako je istakla, i kako se obavljaju poljoprivredni sezonski poslovi, pa odlaze u berbu malina, pečuraka i slično.

 

Bankovićeva je istakla da je pojačana inspekcijska kontrola dobar korak i ocenila da je saradnja odlična sa resornim ministrstvom i inspekcijom, ali i saobraćajnom policijom koja omogućava da svi parkinzi budu dostupni za turističke autobuse.

Ona je dodala da, ako se sprovedu sve mere i nastavi dobra saradnja, devizni priliv može biti veći ove godine u odnosu na prethodnu i za 50 odsto.

Državni sekretar u Ministarstvu turizma i omladine Uroš Kandić rekao je ranije za Tanjug da je turistički promet u prvih šest meseci povećan za 29 odsto kada su u pitanju strani turisti, u odnosu na isti period lane i ocenio da će, ako se ovakav turistički promet nastavi, ovo biti najbolja turistička godina u modernoj srpskoj istoriji.

Kandić je rekao da povećanje turističkog prometa utiče i devizni priliv koji raste svake godine.

"Za prva četiri meseca, negde oko 22 odsto je veći u odnosu na isti period prošle godine. Naravno da je to značajno za naš BDP, ako znamo da je učešće turizma u ukupnom BDP oko pet odsto", rekao je on.

Kandić je podsetio da mi nismo zemlja koja ima more, niti prvi odabir kada su u pitanju letnje destinacije, ali da svakako za naš BDP znači rast deviznog priliva od turizma, koji je prethodne godine bio veći od dve milijarde evra.