7. jul 2023 13:06

Prepumpavanje vode sa dna "Velikog Krivlja" trajaće oko tri meseca

Izvor: TANJUG

podeli vest

Prepumpavanje vode sa dna "Velikog Krivlja" trajaće oko tri meseca

Foto: Shutterstock.com/Mirko Kuzmanovic

BEOGRAD - Prepumpavanje milion i po kubika vode sa dna površinskog kopa "Veliki Krivelj" do istoimene flotacije trajaće oko tri meseca, saopštila je danas kompanija Srbija Ziđin Koper.

Ogranak elektromašinskog održavanja odmah nakon poplave, koja je sredinom juna zadesila rudnik "Veliki Krivelj", projektovao je tehničko rešenje za isušivanje jezera dubokog 35 metara, koje podrazumeva izgradnju dve pumpne stanice i postavljanje 5,7 kilometara dugačkog cevovoda.

"U toku je izrada pontona površine oko 100 kvadratnih metara, koji će vertikalnoj pumpi kapaciteta 1.190 kubika vode na sat poslužiti kao postolje. Veoma je važno da konstrukcija bude stabilna pošto je pumpa teška 10,5 tona. Njena uloga će biti da nivo vode koji seže do kote 38 obori do kote 10", rekao je tehnički rukovodilac tehničke pripreme Ogranka EMO Jovica Anđelović.

Objasnio je da je definisana trasa cevovoda i da je odmah posle poplavnog talasa počela gradnja pumpne stanice.

"U toku je izrada pontona površine oko 100 kvadratnih metara, koji će vertikalnoj pumpi kapaciteta 1.190 kubika vode na sat poslužiti kao postolje. Veoma je važno da konstrukcija bude stabilna pošto je pumpa teška 10,5 tona. Njena uloga će biti da nivo vode koji seže do kote 38 obori do kote 10", objasnio je Anđelović.

Dodaje da su u međuvremenu majstori EMO u radionici servisirali ćetiri manja pumpna agregata, dopremljena sa brane polja 3 flotacijskog jalovišta, a takođe se priprema i cevna armatura, elementi i spojnice.

„Već smo počeli da postavljamo cevovod, a čine ga cevi izrađene od najkvalitetnijeg polietilena prečnika fi 315. Polažemo ih od rudničke kote 160 do kote 305, što je trasa dugačka 2,7 kilometara. I ti radovi su veoma zahtevni zbog prirode terena, ali i zbog činjenice da se obavljaju paralelno sa proizvodnjom. Dodatno ih otežavaju i visoke temperature, ali ćemo uspeti da ih završimo do sredine jula“, istakao je on.

Kako je navedeno u saopštenju, nadležni sa površinskog kopa "Veliki Krivelj" su za realizaciju ovih poslova majstorima EMO ustupili neophodnu mehanizaciju, a angažovane su i dizalice velike nosivosti.

Anđelović je ukazao da je mnogo opreme i delova potrebno da se ugradi kako bi sve besprekorno funkcionisalo i dodao da će se, dok se čeka isporuka cevi prečnika pola metra otpornih na veći pritisak vode, EMO potruditi da postavi dva cevovoda manjeg prečnika ukupne dužine tri kilometra.