13. jul 2023 13:55

Fabrika hartije Beograd u septembru otvara pogon za prečišćavanje vode na Adi Huji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Fabrika hartije Beograd u septembru otvara pogon za prečišćavanje vode na Adi Huji

Foto: Shutterstock.com/ Dex_photo, ilustracija

BEOGRAD - Irska kompanija Smarfit Kapa najavila je danas da će u okviru Fabrike hartije Beograd na Adi Huji u septembru otvoriti postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda biološkim putem.

Vrednost projekta je pet miliona evra, rekao je generalni direktor Smarfit Kapa Beograd Milan Marković i dodao da će postrojenje u avgustu krenuti sa testnim radom.

"Ovo je prvo postrojenje tog tipa u Beogradu. Kompletnu tehnologiju smo doneli iz inostranstva", rekao je Marković na predstavljanju projekta.

Procesni inženjer kompanije Smarfita Kapa Irena Stefanović rekla je da sistem prerade kartona podrazumeva velike količine vode koja se koristi kao transportni fluid prilikom recikaže starog papira.

"Zahvaljujući postrojenju koje ćemo koristiti, bićemo u prilici da vratimo u Dunavu vodu koja je po određenjim parametrima boljeg kvaliteta od one koju smo uzeli", istakla je Stefanovićeva.

Ona je objasnila da je specifičnost ovog sistema prečišćavanja to što koristi "dobre bakterije" za prečišćavanje vode.

Procesni inženjer Marko Anđelković naveo je da 2.000 do 2.500 kubika vode se vraća u Dunav prilikom svakodnevne proizvodnje.

Fabrika hartije Beograd je, inače, najstarija fabrika papira u Srbiji osnovana 1921. godine.