22. decembar 2022 13:18

Đedović: Plate rudara Resavice biće veće, dogovoren prekid štrajka

Izvor: TANJUG

podeli vest

Đedović: Plate rudara Resavice biće veće, dogovoren prekid štrajka

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović objavila je da je postignut dogovor o prekidu štrajka rudara u javnom preduzeću Resavica uz ispunjenje zahteva za povećanje rudarskih plata.

Na instagramu ona je objavila da su ministarstvo na čijem je čelu i Ministarstvo finansija sa predstavnicima reprezentativnih sindikata JP za podzemnu eksploataciju uglja “Resavica” postigli dogovor o prekidu štrajka uz ispunjenje zahteva predstavnika zaposlenih u tom preduzeću u vezi sa povećanjem zarada rudara.

 

"Na današnjem sastanku na kojem su učestvovali i ministar finansija Siniša Mali i poslovodstvo “Resavice” i predstavnici sindikata, postignuta je saglasnost da je u interesu i preduzeća i zaposlenih da se što pre obnovi redovan proces rada, uz dogovor o načinu rešavanja problema u tom preduzeću", navodi se u njenoj objavi.

Dodaje se da je dogovorena i dinamika kojom će se ispuniti preostali zahtevi za otvaranje rudnika “Soko“, kako bi proizvodnja u tom rudniku mogla da se nastavi početkom naredne godine uz poštovanje svih zahteva u vezi sa bezbednošću rada rudara.

Dogovoreno je da Ministarstvo rudarstva i energetike zajedno sa predstavnicima poslovodstva i reprezentativnih sindikata nastave dijalog u vezi sa pronalaženjem dugoročno održivih rešenja za probleme u tom javnom preduzeću.

Ističe se da je cilj da rešenja vode ka modernizaciji i optimizaciji proizvodnje u rudnicima, većoj održivosti poslovanja i poboljšanju uslova rada rudara.