15. avgust 2023 14:30

Konferencija o obnovljivim izvorima energije 14. septembra na Fruškoj gori

Izvor: TANJUG

podeli vest

Konferencija o obnovljivim izvorima energije 14. septembra na Fruškoj gori

Foto: Shutterstock.com/Matej Kastelic, ilustracija

BEOGRAD - Udruženje "Obnovljivi izvori energije Srbije" organizovaće 14. septembra konferenciju "Srbija posle aukcija" u etno kompleksu Vrdnička kula na Fruškoj gori.

Kako je najavljeno, na trećoj "OIE Srbija" konferenciji diskutovaće se o rezultatima aukcija, planovima za aukcije u 2024. godini, potencijalnim tržišnim rešenjima za projekte obnovljivih izvora energije (OIE) koji će se realizovati mimo aukcijskih podsticaja, tržišnom modelu otkupa električne energije, stanju u oblasti energije vetra i sunca u Srbiji i Evropi, izazovima finansiranja OIE projekata, kao i trendovima energetske tranzicije u regionu.

Udruženje podseća da je 14. avgusta završeno podnošenje aukcijskih ponuda za dodelu tržišnih premija za obnovljive izvore energije - vetroelektrane (400MW) i solarne elektrane (50MW).

U narednih pet dana komisija će pregledati ispravnost i kompletnost ponuđene dokumentacije, nakon čega će biti izvršena evaluacija i formirana rang lista na osnovu koje će se popunjavati kvota.

Konačni rezultati će biti poznati najkasnije 15 dana od formiranja rang liste.

Sudeći prema informacijama sa tržišta, interesovanje za aukcije je veliko, pa su se za oba nadmetanja prijavili skoro svi investitori koji zadovoljavaju kriterijume u smislu razvijenosti projekta i čija izgradnja je izvesna u dogledno vreme, navodi se u saopštenju.

Iz Udruženja ocenjuju da su za veliki broj investitora dovoljno privlačne bile maksimalne aukcijske cene od 105 evra po megavat satu za vetroelektrane, odnosno 90 evra po megavat satu za solarne elektrane - za koje se Udruženje "OIE Srbija" i zalagalo, kako bi aukcijski proces bio kompetitivan.

Kako je najavljeno, događaj će otvoriti ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović zajedno sa v. d. generalnog direktora EPS AD Dušanom Živkovićem.

Među učesnicima se očekuju najviši zvaničnici Ministarstva rudarstva i energetike, Evropske banke za obnovu i razvoj, investitori, proizvođači turbina, predstavnici banaka i drugih sektora obnovljivih izvora energije.