28. avgust 2023 22:00

Đedović: Poskupljenje struje neophodno pre 2024.

Izvor: TANJUG

podeli vest

Đedović: Poskupljenje struje neophodno pre 2024.

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Neophodno je da dođe do poskupljenja struje i to pre nove godine, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović i naglasila da je za socijalno ugrožene građane obezbeđeno tri i po puta više sredstava u budžetu da bi, kada dođe do povećanja cena struje i gasa, mogli da ostvare popust.

"Poskupljenje struje je u pregovorima, mislimo da će biti neophodno da svakako bude pre nove godine. Nastojaćemo i ove godine, da cena struje raste što je manje moguće, ali je korekcija potrebna zarad dugoročne stabilnosti našeg energetskog sistema", rekla je Đedović za Tanjug.

Naglasila je da je Srbija što se tiče energenata spremna i za ovu zimu i da ima dovoljno rezervi i ako bi došlo do nečega nepredviđenog, kako bi građani i privreda mogli da se osećaju sigurno.

Rad na izmenama Zakona o energetici - korak ka transformaciji i Srbija gasa

Dubravka Đedović je naglasila večeras da Srbija nastavlja rad na izmenama zakona o energetici, što će sveukupno gledano dati podlogu za transformaciju ne samo Srbija gasa, već i ostalih energetskih preduzeća.

"Pre svega treba nam dobar zakonski okvir i temelj da bi sproveli promene u određenim preduzećima. Nastavljamo izmene zakona u enegetici što će nam, sveukupno, dati podlogu za transformaciju i ne samo Srbija gasa, već i ostalih energetskih preduzeća", rekla je Đedović za Tanjug.

Na pitanje u vezi sa Srbija gasom, kaže da nema razloga da se sva preduzeća ne modernizuju i ne postanu agilnija, jer imamo sve preduslove za to.