29. avgust 2023 18:28

Đedović i predstavnici Ziđin majning grupe razgovarali o rudarskim aktivnostima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Đedović i predstavnici Ziđin majning grupe razgovarali o rudarskim aktivnostima

Foto: TANJUG/MRE/ EMILIJA JOVANOVIĆ

BEOGRAD - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je danas sa predstavnicima Ziđin majning grupe o rudarskim aktivnostima tih kompanija u Srbiji i investicijama u rudarski sektor, saopštilo je resorno ministarstvo.

„Vlada Republike Srbije i Ministarstvo rudarstva i energetike posvećuju veliku pažnju poslovanju kompanija Ziđin majing grupe i želimo da nastavimo uspešnu saradnju koja je bazirana na iskrenom prijateljstvu naših naroda i predsednika država. Podržavamo realizaciju projekata u oblasti rudarstva uz puno poštovanje propisa i zakona Republike Srbije, ali i poštovanje standarda u oblasti zaštite životne sredine. Do sada smo imali otvoren dijalog i nastojaćemo da pronađemo rešenja kako bi se ostvarilo povećanje rudarske proizvodnje koja ima ogromne koristi za čitav region istočne Srbije i celu našu zemlju, u skladu sa svim normama i standardima“, rekla je ministarka.

Đedović je dodala da je strateško partnerstvo sa „Ziđin Majning grupom“ promenilo privredni ambijent istočne Srbije, imajući u vidu da zapošljavaju blizu 7.000 radnika i da su prosečne plate zaposlenih u kompaniji znatno iznad republičkog proseka.

„Ziđin Majning grupa je u našu zemlju investirala više od 2,5 milijarde dolara i zahvaljujući aktivnostima ove kompanije, Srbija će u godinama pred nama biti među najvećim evropskim proizvođačima bakra i jedan od najvećih proizvođača zlata", rekla je ona.

Ministarka je navela da je modernizacija topionice bakra osim očekivanog povećanja proizvodnje bakra za blizu dva i po puta, zatim povećanja proizvodnje zlata i srebra omogućila i značajno smanjenje zagađenja vazduha i smanjenje emisije sumpor-dioksida u Boru.

Potpredsednik Ziđin majning grupe Vang Čun rekao je da je Ziđin majning grupa, u kojoj se nalaze kompanije Ziđin koper i Ziđin majning, zadovoljna poslovanjem u Srbiji.

„Ideja nam je da dodatno povećamo proizvodnju bakra i zlata, ali i da nastavimo sa značajnim ulaganjima u zaštitu životne sredine. Odlučili smo da u Beogradu otvorimo kancelariju koja će koordinirati međunarodne aktivnosti Ziđin grupe, što pokazuje našu posvećenost i nameru da nastavimo sa uspešnim poslovanjem u Srbiji koja je veoma važna za našu kompaniju“, rekao je on.