4. septembar 2023 16:34

Ministar Memić u radnoj poseti Floridi predstavio rezultate Srbije u oblasti turizma

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministar Memić u radnoj poseti Floridi predstavio rezultate Srbije u oblasti turizma

Foto: Poslovni savet okruga Majami

BEOGRAD - Delegacija Vlade Republike Srbije koju predvodi ministar turizma i omladine Husein Memić boravi u radnoj poseti američkoj saveznoj državi Floridi u cilju unapređenja ekonomskih odnosa, sa posebnim osvrtom na saradnju u oblasti turizma.

Ministar Memić istakao je rekordne rezultate koje turizam Srbije beleži u postpandemijskom periodu i naglasio da tom trendu najviše doprinose dvocifrene stope rasta stranih turista sa svih važnih emitivnih tržišta, navodi se u saopštenju Ministarstva turizma i omladine.

Pored toga, Memić je rekao da će Srbija razvoj turizma bazirati na principima održivosti i u skladu sa tim, predstavnici poslovne zajednice u Majamiju su upoznati sa Mapom investicionih prilika u skladu sa ciljevima održivog razvoja koju su zajednički izradili UNDP i Vlada Srbije.

Politički i privredni predstavnici Majamija i Floride iskazali su veliko interesovanje za jačanje saradnje sa našom zemljom i istakli da Srbiju vide kao tačku povezivanja sa regionom Jugoistočne Evrope, što daje mogućnosti za dalje jačanje i turističke i sveukupne privredne saradnje.

Predstavnici Privredne komore Srbije prezentovali su potencijale Srbije u oblastima nautičkog, održivog i kreativnog turizma, ali i istakli da postoji dosta prostora za saradnju u oblasti IT-a i kreativnih industrija.

Kako se navodi, u delegaciji sa ministrom Memićem su predstavnici Ambasade Republike Srbije u SAD, Generalnog sekretarijata Vlade, Privredne komore Srbije (PKS) i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Delegacija je razgovarala sa predsednicom okruga Majami Dejd, Danijelom Levin Kava, direktorom Međunarodnog aerodroma Majami Ralfom Kutijeom, sa rukovodstvom Luke Majami, koja je najveća putnička luka za kruzere u svetu i jedna od najvećih kargo luka i sa rukovodstvom poslovnog saveta okruga Majami.

Kako se navodi u saopštenju Privredne komore Srbije, koja je deo delegacije, ukazano je da Florida može biti partner i model razvoja - promocijom naših turističkih potencijala na Floridi, Srbija bi se promovisala i šire, u čitavoj SAD.

"Investicije, trgovina, IT sektor, kreativne industrije, turizam i edukacija su potencijalni stubovi saradnje privrede okruga Majami Dejd i Srbije", ocenila je sekretarka Udruženja za turizam i Udruženja za trgovinu PKS Tijana Maljković.

Zvaničnici iz Floride predstavili su iskustva u razvoju održivog, takozvanog domaćinskog turizma, koji počiva na vrednostima očuvanja životne sredine, lokalne kulture, tradicije i autentičnosti.

"Imajući u vidu izazove sa kojima se Florida suočava kada je reč o klimatskim promenama, ova savezna država ali i svi građani poklanjaju veliku pažnju održivom razvoju i dostizanju Ciljeva održivog razvoja UN", navodi se u saopštenju PKS.

Na marginama zvaničnih razgovora, ministar Memić i članovi delegacije razgovarali su i sa predstavnicima srpske dijaspore na Floridi, koji su zainteresovani da pomognu u daljem pozicioniranju Srbije.

U nastavku posete SAD, delegacija Srbije će posetiti Tampu i Orlando, gde će učestvovati na godišnjoj Konferenciji o turizmu, a planirani su i brojni sastanci sa predstavnicima turističkog sektora iz SAD i drugih zemalja.

Kako se dodaje u saopštenju PKS-a, dosadašnja saradnja Srbije i SAD u oblasti turizma bila je usmerena na unapređenje dobrih odnosa na ravnopravnoj osnovi i na obostranu korist. Uvođenjem direktne avio linije Beograd-Njujork, 23. juna 2016. godine, ponovo je nakon 24 godine olakšan dolazak turista iz SAD.

Takođe uvođenje i direktne linije Beograd-Čikago dalje je unapredilo veze dve zemlje. Turističke organizacije iz Srbije aktivne su na tržištu SAD u promociji Srbije kao turističke destinacije, učešćem na sajmovima i promotivnim događajima.

Poseta je organizovana uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).