7. septembar 2023 11:53

RAS i UNDP pozivaju na besplatne obuke o primeni ESG kriterijuma za MSP

Izvor: TANJUG

podeli vest

RAS i UNDP pozivaju na besplatne obuke o primeni ESG kriterijuma za MSP

Foto: Shutterstock.com/Dean Drobot, ilustracija

BEOGRAD - Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Razvojna agencija Srbije (RAS) pozvali su danas vlasnike/ce i zaposlene u malim i srednjim preduzećima (MSP) da se prijave na obuke o primeni ESG kriterijuma, kako bi unapredili svoje poslovanje.

Program „ESG Practitioner” čini niz masterclaš predavanja i radionica koje će, od 22. septembra do 10. oktobra, voditi iskusni stručnjaci u oblasti održivosti poslovanja iz Smart kolektiva, uz učešće gostujućih predavača, saopštili su u pozivu RAS i UNDP.

Milica Mišković iz Smart kolektiva poručila je da će im ova obuka pomoći da ostvare prednosti kao što su veći pristup tržištu kapitala i povoljnijim izvorima finansiranja, bolja početna pozicija u pregovorima sa inostranim partnerima, optimizacija poslovanja zahvaljujući racionalnoj upotrebi i uštedi resursa, privlačenje odgovornih i talentovanih radnika, veći ugled među potrošačima i partnerima.

"Takođe će moći lakše da se prilagode promenama u zakonodavstvu i tržišnim trendovima, posebno na tržištu Evropske unije”, rekla je Mišković.

Primena ESG kriterijuma omogućava kompanijama da postanu održive, odnosno da uz ostvarivanje profita takođe budu odgovorne prema prirodnim resursima, svojim zaposlenima i lokalnoj zajednici, što doprinosi podizanju ugleda i većoj konkurentnosti biznisa.

Na obuke o primeni ESG kriterijuma mogu da se prijave predstavnici i predstavnice MSP koja se bave proizvodnjom, koja su izvozno orijentisana, kao i preduzeća koja su deo ili planiraju da postanu deo lanaca velikih multinacionalnih kompanija.

Prijava za učešće u programu vrši se onlajn, najkasnije do 15. septembra.