30. oktobar 2023 11:19

Produženi rokovi za "Moju prvu platu", prijava poslodavaca do 7. novembra

Izvor: TANJUG

podeli vest

Produženi rokovi za "Moju prvu platu", prijava poslodavaca do 7. novembra

Foto: TANJUG/J. Savić, ilustracija

BEOGRAD - Nacionalna služba za zapošljavanje (NZS) saopštila je danas da su zbog izuzetno velikog interesovanja poslodavaca i nezaposlenih mladih produženi rokovi za prijavu i realizaciju programa "Moja prva plata", tako da se poslodavci mogu prijaviti do 7. novembra.

Prijavljivanje poslodavaca i oglašavanje slobodnih radnih pozicija, koje je bilo predviđeno od 10. do 31. oktobra trajaće nedelju dana duže, navela je NSZ.

Prijavljivanje nezaposlenih mladih za učešće u programu biće realizovano od 13. novembra do 6. decembra.

Proces izbora kandidata kod poslodavaca odvijaće se od 7. do 22. decembra.

Na portalu "Moja prva plata" najkasnije do 29. decembra biće objavljena konačna lista poslodavaca sa brojem izabranih izvršilaca na oglašenim radnim pozicijama.

Zaključivanje ugovora između Nacionalne službe za zapošljavanje, poslodavca i izabranog kandidata, kojim se uređuju međusobna prava i obaveze, biće sprovedeno od 1. do 19. januara naredme godine.

Sprovođenje programa „Moja prva plata“ takođe mora početi u navedenom roku od 1. do 19. januara naredne godine, navela je NSZ.

Program Vlade Srbije "Moja prva plata" sprovodi NZS uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva finansija, Ministarstva turizma i omladine, Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu i Privredne komore Srbije.

Cilj Programa je da se podstakne osposobljavanje mladih za rad kao i zapošljavanje mladih i pruži podrška privredi u rešavanju problema sa nedostatkom kadrova.

Program se sprovodi kod poslodavaca u privatnom ili javnom sektoru, koji se prijave na Javni poziv Nacionalne službe za zapošljavanje.

Poziv je otvoren za sve privredne subjekte koji posluju na teritoriji Srbije (preduzetnike, mikro, mala, srednja i velika pravna lica i javni sektor ).

Mladima srednjeg obrazovanja obezbeđena je mesečna novčana naknada u iznosu od 28.000,00 dinara, dok za one visokog obrazovanja naknada iznosi 34.000,00 dinara.

Pored iznosa koji isplaćuje Nacionalna služba za zapošljavanje poslodavci mogu da isplate i dodatna sredstva.

Osposobljavanje za rad traje devet meseci.