2. novembar 2023 14:45

Jelena Begović: Torlak postaje ekskluzivni distributer vakcine protiv hepatitisa B

Izvor: TANJUG

podeli vest

Jelena Begović: Torlak postaje ekskluzivni distributer vakcine protiv hepatitisa B

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Institut Torlak postaje ekskluzivni distributer vakcine protiv hepatitisa B, a to je omogućeno ugovorom koji je potpisan između tog instituta i južnokorejske kompanije LG Chem, izjavila je danas ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović.

Istakla je da će ovaj ugovor, koji je potpisan 31. oktobra u drugoj fazi omogućiti da ova južnokorejska kompanija prenese svoje znanje i veštine u kontroli kvaliteta institutu, tako da će Torlak moći da vrši kompletnu kontrolu kvaliteta proizvodnje, ali i finalnog proizvoda, odnosno vakcine protiv hepatitisa B po najvišim kriterijumima i svetskim standardima.

"Nakon uspešno realizovana prva dva koraka očekujem da Institut Torlak postane i proizvođač hepatitis B vakcine, a time se otvaraju vrata za proizvodnju i mnogih drugih vakcina i bioloških lekova koji se primenjuju u biomedoicini, što će izuzetno podići i samu reputaciju instituta Torlak", kazala je Begović Tanjugu.

Na taj način će, kako je naglasila ministarka, Srbija imati svoju proizvodnju i zapošljavaće svoje najbolje ljude u Institutu, odnosno imaće svoje kapacitete za proizvodnju i neće zavisiti od drugih.

Podsetila je da je u seprtembru ove godine predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić potpisala Memorandum o razumevanju između Srbije i Južne Koreje koji se odnosi na uzajamno podsticanje i zaštiu ulaganja između dve zemlje.

"Srbija biotehnologiju vidi kao jednu od primarnih grana industrije, odnosno primarnih grana privrede i zato je čitav projekat Bio 4 Kampusa osmišljen tako da privuče velike kompanije iz oblasti biotehnologije i da postane platforma za saradnju sa čitavim svetom", kazala je ministarka.

Begović je naglasila da se trenutno ekonomija svih najrazvijenijih zemalja baziraju na znanju, odnosno na nauci, inovacijama i na znanju ljudi koji rade u ovim oblastima, a to su takozvane inovativne ekonomije.

"Jedna od tih inovativnih ekonomija je i bioekonomija i Srbija je zaista odlučila da krene u smeru razvoja biotehnologije, odnosno bioekonomije, pa je tako 31. oktobra ove godine potpisan Ugovor između našeg Instituta Torlak i trenutno najveće južnokorejske kompanije u oblasti hemijske industrije, ali i kompanije koja se bavi razvojem novih materijala i biofarmaceutika koji se primenjuju u zdravstvenim sistemima, LG Chem kompanije", kazala je sagovornica Tanjuga.