7. novembar 2023 09:18

Vlade Radulović: Na Sajmu u Bangkoku veliko interesovanje za proizvode odbrambene industrije Srbije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vlade Radulović: Na Sajmu u Bangkoku veliko interesovanje za proizvode odbrambene industrije Srbije

Foto: Tanjug video

BANGKOK - U Bangkoku se održava Sajam naoružanja i vojne opreme, gde svoj paviljon ima i Srbija, a vojni analitičar Vlade Radulović kaže da vlada veliko interesovanje za proizvode i projekte odbrambene industrije naše države.

On je naveo da na sajmu učestvuje više od 500 izlagača iz 40 zemalja i da najveće interesovanje za proizvode naše namenske industrije vlada za novom generacijom naših borbenih vozila.

"Već u prvom satu nakon otvaranja Sajma u poseti našem izložbenom prostoru bila je i visoka delagacija Malezije, odnosno generalni sekretar Ministarstva odbrane Malezije i komandant kopnenih snaga te zemlje. Vlada veliko interesovanje, naročito iz zemalja ovog regiona za proizvode naše odbrambene industrije", rekao je Radulović za Tanjug.

Radulović je rekao da je Srbija predstavila na sajmu različite proizvode i projekte, a da je u prvom planu samohodna haubica "Nora" u kalibru od 155 milimetara, "Nora" nove generacije, kao i "Nora" M21.

Pored toga, izložen je avion "Lasta", borbeno oklopno vozilo "Miloš 2", raketa "Nova".

"Prikazan je program zastave oružja, zatim tu je municija malog i srednjeg kalibra, pa i velikog. Milsim na artiljerijsku municiju u kalibru 155 milimetara, tu je i segment raketne artiljerije sa raketama, predstavljena je i raketa od 128 milimetara. Prilično jedna zaokružena priča kada su u pitanju proizvodi i projekti naše odbrambene industrije", rekao je on.

Kako je rekao, na paviljonu Srbije, između ostalog, izložena su i vozila "Lazar" i "Lazanski".

Radulović je naveo da na ovogodišnjem sajmu naoružanja i vojne opreme u Bangkoku dominiraju dronovi, široka lepeza radara, kao i segment elektronske borbe, odnosno ometača koji služe za prekidanje komunikacija.

"Ukoliko bismo posmatrali razlike u odnosu na ranije godine rekao bih da taj segment robotizovanih i daljinski upravljanih ili pilotiranih vazduhoplovnih platformi uzima primat", rekao je on.