9. novembar 2023 15:39

Nedostatak radne snage i visoka cena rada ključni izazovi za kompanije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nedostatak radne snage i visoka cena rada ključni izazovi za kompanije

Foto: Shutterstock.com/UfaBizPhoto, ilustracija

BEOGRAD - Nedostatak radne snage i visoka cena rada su ključni izazovi za kompanije, a porast cene rada utiče na preseljenje proizvodnje pojedinih industrija iz Zapadne i Južne Evrope u druge regije u kojima su troškovi rada znatno niži.

Rast cene rada u proseku za 7,5 procenata, predviđa istraživanje konsultantske kuće Horvath, sprovedeno u kompanijama iz 19 zemalja i 13 različitih industrija, od kojih većina ostvaruje godišnji prihod od milijardu evra ili više i zapošljava više od 1.000 ljudi.

“Kompanije će se sve više suočavati s nedostatkom kvalifikovane radne snage, što je rezultat implementacije novih tehnoloških rešenja u poslovne procese, s jedne, i odlaska 'baby boomer' generacije s tržišta rada, sa druge strane. S obzirom na visoku cenu rada, istraživanje je pokazalo da trećina kompanija koja se bavi proizvodnjom, zbog visoke cene rada planira da smanji broj radnika u Zapadnoj i Južnoj Evropi, a da ga poveća u regijama gde je cena rada niža. Takođe, poslodavci su kao vodeće teme naveli i uvođenje novih modela saradnje unutar poslovnih procesa, fleksibilnost rada i učenje novih veština”, objasnila je Maria Boldor iz konsultantske kuće Horvath.