14. novembar 2023 20:59

Ministarka Begović u poseti štandovima srpskih startap kompanija u Lisabonu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministarka Begović u poseti štandovima srpskih startap kompanija u Lisabonu

Foto: TANJUG/NITRA/ ZORAN PETROVIĆ

LISABON - Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović je u okviru svoje posete "Web Summit-u" u Lisabonu danas obišla štandove tri perspektivne srpske startap kompanije - "Petsie", "Hipokratija" i "Syncit Group".

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Begović je podržala izuzetnu inovativnost srpskih startap kompanija.

Startap "Petsie" je predstavio pametnu četkicu za zube potpuno razvijenu u Srbiji, a ova inovacija je usmerena ka unapređenju oralne higijene kućnih ljubimaca.

Koliko je značajna inicijativa govori i činjenica da je ova startap kompanija otvorila put i ka američkom tržištu, navodi se u saopštenju.

Begović je potom posetila štand startap kompanije "Hipokratija" na kom je predstavljena platforma koja daje mogućnost pacijentima da daju recenzije medicinskih usluga u različitim zdravstvenim ustanovama koje su deo privatnog sektora.

„Ovakva platforma nije od koristi samo za javnost, već i za ustanove na internom nivou, jer dobijaju uvid u kvalitet pruženih usluga i funkcionisanja samog sistema unutar zdravstvene institucije, te tako mogu da porade na unapređenju svog rada“, rekla je Begović.

 

Ministarka je potom posetila Štand kompanije "Syncit Group", softverske kompanija sa dugogodišnjim iskustvom u razvoju web i mobilnih aplikacija.

Ova kompanija je specijalizovana za softverska rešenja do kojih dolazi razvojem prilagođenih ekstenzija shodno željama klijenata.

„Impresionirana sam inovativnošću i visokim nivoom tehnološkog znanja koje srpski startapi donose na globalnu scenu. Ovi primeri srpskih startapa prisutnih na "Web Summit-u", jasno pokazuju da Srbija ima snažan potencijal za tehnološki razvoj i inovacije“, ocenila je Begović.

U saopštenju se navodi da učešće srpskih startap kompanija na ovako značajnom događaju kao što je "Web Summit" svedoči o rastućem interesovanju i potencijalu srpske tehnološke scene na globalnom tržištu.