21. novembar 2023 13:15

Mihailo Jovanović: Sledeće godine planira se aukcija za 5G mrežu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mihailo Jovanović: Sledeće godine planira se aukcija za 5G mrežu

Foto: TANJUG/MIT/ Marina Jančević

BEOGRAD - Aukcija za dodelu frekvencija za 5G mrežu planira se sledeće godine, izjavio je danas ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović na otvaranju 31. telekomunikacionog foruma "Telfor".

"Paralelno sa pripremama za 5G aukciju, ministarstvo radi na značajnim preduslovima za uspešan prelazak na 5G i to na uklanjaju barijera za izgradnju baznih stanica, kao i izgradnji optičke mreže u ruralnim predelima, koja će biti neophodna da pun potencijal 5G tehnologije bude u razumnom roku dostupan svima", rekao je ministar i dodao da se istovremeno operatori spremaju za unapređenje svojih mreža.

Naglasio je da će uvođenjem 5G mreže građanima i privredi biti značajno olakšana komunikacija.

"Najveći doprinos biće u industriji i uslužnim delatnostima, jer će se zahvaljujući kraćem vremenu odziva i većoj brzini poslovanja omogućiti uspostavljanje inovativnih servisa poput automatizacije i robotizacije proizvodnih procesa", rekao je Jovanović.

Istakao je da će do 2025. godine kroz Projekat izgradnje širokopojasne komunikacione infrastrukture u ruralnim predelima biti pokriveno gotovo 99 odsto domaćinstava u Srbiji.

"Najudaljenija sela dobiće pristup optičkom internetu brzine veće od 100 mb/s", rekao je ministar.

Predsednik Saveta Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL) Dragan Kovačević rekao je da trogodišnji period usaglašavanja regulative koju sprovode još uvek traje i da su njihove regulative u potpunosti usaglašene sa poslednjim preporukama EU.

"Mi imamo instalirano već 36 kontrolno-mernih stanica. Sledeće godine ćemo uraditi još 40. Imamo 107 senzora u 46 gradova i zaokružićemo tu brojku na 117 u idućoj godini", rekao je Kovačević i dodao da će na taj način teritorija cele države biti pokrivena senzorima i kontolno-mernim centrima.

Kovačević ističe da je, nakon što je RATEL započeo uporednu analizu rada mobilnih operatora, kvalitet mreže svih operatora značajno porastao.

"Oni su se međusobno takmičili, kvalitet mreže je poboljšan kod svih operatora, na zadovoljstvo svih nas", rekao je Kovačević.

Dodao je i da će RATEL učestvovati u tehničkim aktivnostima prilikom uvođenja 5G mreže u Srbiji.

Državni sekretar u ministarstvu informisanja i telekomunikacija Milan Dobrijević rekao je da je projekat "Povezane škole" bio masivna investicija u vrednosti od 65 miliona evra.

"Trebalo je samo obići i isprojektovati 1.843 bežicne lokalne računarske mreže", rekao je Dobrijević.

Istakao je da je ovaj projekat omogućio povezivanje oko 3.800 lokacija na internet preko akademske mreže.

Nagradu "Đorđe Paunović" , za najbolji rad Telfora, dodeljena je autorima sa Univerziteta u Finskoj, dok je nagradu "Blažo Mircevski", za najbolje mladog autora, dobio Karem Maden.

Telekomunikacioni forum "Telfor" okuplja veliki broj autora, pojedinačnih posetilaca i predstavnika kompanija iz više od 30 zemalja.

Organizatori foruma su Društvo za telekomunikacije, Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Beogradu, IEEE ComSoc chapter Srbija i Crna Gora, IEEE sekcija Srbija i Crna Gora, kao i IEEE Region 8.