28. novembar 2023 15:24

Majk Mišel: Možemo mnogo da učinimo za srpsku privredu i društvo u celini

Izvor: TANJUG

podeli vest

Majk Mišel: Možemo mnogo da učinimo za srpsku privredu i društvo u celini

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Predsednik Saveta stranih investitora Majk Mišel rekao je danas, na otvaranju 23.Beogradskog ekonomskog foruma, da su učesnici uvereni da mogu da učine dosta dobrog za domaću privredu, investitore i društvo u celini.

Mišel je istakao da je Beogradski forum uvek bio odlična platforma za komunikaciju između političkih, ekonomskih i poslovnih lidera u jugoistočnoj Evropi. 

Istakao je da 2023. godina nije bila stabilna i da u njoj vidimo veliki uticaj inflacije, cene energenata, klimatskih promena i makroekonomskih strukturnih izazova.

"Naš posao je uvek bio da predstavljamo jedan glas vodećih investitora u zemlji rešavanjem niza regulatornih pitanja koja ometaju svakodnevno poslovanje kompanije", naglasio je Mišel.

Kako je istakao, ovogodišnje izdanje Bele knjige čini skoro 400 preporuka koje je pripremilo skoro 60 autora. 

Mišel je rekao da postoje stvari koje možemo i moramo da uradimo, bez obzira na okruženje.

"Zemlji je potreban stabilan ekonomski rast, omogućen održivom fiskalnom konsolidacijom i sprovođenjem dubokih strukturnih reformi", zaključio je on.

Predstavnik Delfskog ekonomskog foruma Simeon Tsomokos, kazao je da je dobra vest zamah koji dolazi od strane EU usmeren ka zemljama Zapadnog Balkana.

On se nada da će predstojeća konferencija o klimi u Dubajiu COP28 dati znake optimizna i predočiti određene korake u vezi sa trenutnom situacijom na tom polju.

"Kao što svi znamo, predsednik Evropske komisije je prošlog juna u Bratislavi najavio Plan rasta EU. Imajući sve ovo na umu, i naravno usred perioda opštih izbora, pripremili smo dnevni red ovogodišnjeg foruma i verujemo da ćemo danas i sutra imati priliku da razgovaramo o većini važnih pitanja i dešavanja u regionu, kao i neophodne političke, ekonomske i društvene reforme koje treba da sprovede nova vlada, koja će blisko zbližiti Srbiju i EU", rekao je Tsomokos.

Kako je dodao, nastavićemo da organizujemo forum i narednih godina, uz saradnju sa Vladom Srbije, ambasadama  i stalnim partnerima.

Predsednik Helenik biznis asocijacije Nikolaos Sliousaregko je istakao da je ovaj forum "platforma koja svakom budućem lideru daje znanje i podsticaj, i generiše ideje i inovacije".

"Forum liderima pomaže da bolje sagledaju okolnosti i donose mudrije odluke", rekao je on.

Kako je istakao, forum već godinama okuplja izvanredne učesnike koji se bave aktuelnim temama i imaju direktan uticaj. 

Tokom dva dana Foruma priliku obratiće se veliki broj učesnika, državnih zvaničnika Srbije i zemalja iz regiona, kao i predstavnici međunarodne zajednice.

Drugog dana foruma će se obratiti ministar privrede Slobodan Cvetković i ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

Beogradski forum predstavlja platformu, gde iskren i konstruktivan dijalog okuplja mislioce i vođe i usmerava ih ka prelazivaženju izazova u vremenu neizvesnosti.