7. decembar 2023 11:46

Projekat "Novi Zlatibor-vizija budućnosti" predviđa nove sadržaje na vrhu Tornika

Izvor: TANJUG

podeli vest

Projekat "Novi Zlatibor-vizija budućnosti" predviđa nove sadržaje na vrhu Tornika

Foto: shutterstock.com/Kidney Stone, ilustracija

ČAJETINA - Čajetina se opredelila za masovni turizam na Zlatiboru i nakon što je urađena jedna faza sada predstoji i druga za gradnju novog Zlatibora, koja predviđa izgradnju golf terena, sportskih terena i drugih zabavnih sadržaja", najavio je predsednik ove opštine Milan Stamatović.

On je rekao na predstavljanju druge faze razvoja turizma, odnosno projekta "Novi Zlatibor-vizija budućnosti" da je to ono što traže savremeni turisti.

Stamatović je istakao da je na Zlatiboru postignut zapažen nivo turističkih usluga i da se sada došlo do prekretnice - da li će se ostati na tom nivou i stagnirati ili će se koristiti inovativne metode, zahtevi i potrebe savremenog turiste i ići napred, objavljeno je na sajtu opštine Čajetina.

Ministar turizma i omladine Husein Memić je rekao da će razgovarati sa premijerkom da Zlatibor i Zlatiborski okrug dobiju posebnu vladinu resornu grupu u okviru koje će se razgovarati o tome šta je neophodno da se radi.

"Da li će za realizaciju projekta biti potreban gas ili dalekovod, da li je na nekoj lokaciji potrebna eksproprijacija, sve to moramo videti sa državom", istakao je on i dodao da bez pomoći države projekat nije moguće lako i brzo realizovati.

Direktorka "Gold gondole" Bojana Božanić je istakla da nova trasa gondolske žičare od Tornika do Pribojske Banje sadrži najsavremenija i veoma interesantna tehnička rešenja.

Predstavljajući projekat "Tornik sutra: konceptualni horizonti - Zlatni bor", koji će se realizovati na vrhu Tornik, njegova autorka Snežana Vesnić, docent na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, istakla je da se projekat bazira na mitološkoj slici zlatnog bora.

Specifičnosti nove trase i tehnička rešenja koja će biti primenjena na gondolskoj žičari od Tornika do Pribojske Banje prezentovao je predstavnik kompanije Lajtner za Zapadni Balkan Franc Furlani.

On je naglasio da se gondole sve više grade i koriste za turizam i gradski saobraćaj, da je njihova dobra strana to što su električne i što ne zagađuju vazduh, zbog čega se sve više upotrebljavaju za transport ljudi.