22. decembar 2023 06:48

PKS i Eliksir grupa predstavljaju rezultate projekta o dekarbonizaciji

Izvor: TANJUG

podeli vest

PKS i Eliksir grupa predstavljaju rezultate projekta o dekarbonizaciji

Foto: Privredna komora Srbije

BEOGRAD - Centar za cirkularnu ekonomiju Privredne komore Srbije i Eliksir grupa predstaviće danas rezultate projekta "Mapa puta dekarbonizacije na primeru fabrika za proizvodnju mineralnih đubriva i fosforne kiseline u Srbiji".

Projekat treba da doprinese efikasnijem korišćenju prirodnih resursa, smanjenju zagađenja i većoj konkurentnosti privrede Srbije.

Eliksir grupa predstaviće svoje najbolje prakse i preporuke za unapređenje proizvodnog procesa, kao i dalje investicije, koje vode ka smanjenju upotrebe sirovina, energije i emisija ugljen-dioksida u proizvodnji đubriva i fosforne kiseline, najavili su iz PKS.

Obratiće se predstavnik Ministarstva zaštite životne sredine, direktor Centra za cirkularnu ekonomiju Srbije Siniša Mitrović, programski analitičar za životnu sredinu i klimatske promene Miroslav Tadić, kao i supervizor za primenjenu cirkularnu ekonomiju i analizu proizvodnje Eliksir grupe Alija Salkunić.

Preporuke su izrađene na osnovu podataka o uticaju proizvoda na životnu sredinu tokom celog životnog veka: od pribavljanja i ekstrakcije sirovina, preko proizvodnje, upotrebe proizvoda, do njegovog konačnog odlaganja ili ponovne upotrebe.

Podaci su prikupljeni pomoću opreme za monitoring i softvera za procenu i kvantifikaciju uticaja na životnu sredinu koja je nabavljena uz podšku Evropske unije u okviru projekta "EU za Zelenu agendu u Srbiji".

Događaj je deo inicijative "EU za Zelenu agendu u Srbiji" koju, uz tehničku i finansijsku podršku Evropske unije i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi UNDP u saradnji sa Ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom (EIB), uz dodatna finansijska sredstva koja su obezbedile vlade Švedske, Švajcarske i Srbije.