22. decembar 2023 14:53

Dom zdravlja u Boru dobio vozilo za posete patronažnih sestara

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dom zdravlja u Boru dobio vozilo za posete patronažnih sestara

Foto: UNICEF Srbija/Shubuckl

BOR - Patronažna služba pri Domu zdravlja u Boru dobila je danas vozilo koje će patronažnim sestrama omogućiti da redovno posećuju porodice sa decom iz Bora i okoline.

Vozilo je Domu zdravlja donirao UNICEF.

"UNICEF je već godinama prijatelj patronaže u Srbiji i glavna podrška ako govorimo o profesionalnom usavršavanju i uvođenju u praksu najsavremenijih, na dokazima zasnovanih pristupa i metoda rada sa porodicama", izjavila je glavna sestra patronažne službe u Domu zdravlja Bor Snežana Milutinović.

Vozilo Ford Fiesta obezbeđeno je iz donacije koju je kompanija DM namenila UNICEF-u kako bi podržala opremanje i osnaživanje patronažne službe uSrbiji, a takvo vozilo je prethodno dobio Dom zdravlja u Kragujevcu.

Mila Jovanović-Vuković iz UNICEF-a u Srbiji istakla je da roditelji imaju nepodeljeno poverenje u stručnost i znanje patronažnih sestara i njihove savete rado prihvataju i primenjuju, kao i da od toga koliko je roditelj podržan da detetu pokazuje ljubav, pruža utehu i toplinu, emocionalnu podršku, zavisiće tok i ishodi razvoja deteta.

"Zato je pravovremena, kvalitetna, usmerena podrška patronažne sestre roditeljima od neprocenjivog značaja i mi se zahvaljujemo kompaniji dm što je prepoznala da je ulaganje u patronažu i zdravstveni sektor u najboljem interesu roditelja i naših najmlađih sugrađana", rekla je Jovanović-Vuković.

Svaka porodica u Srbiji ima pravo na jednu posetu tokom trudnoće, pet poseta u novorođenačkom dobu, dve u periodu odojčeta, i po jednu u drugoj i četvrtoj godini deteta, saopštio je UNICEF.

Razvoj patronažne službe deo je strateškog opredeljenja i Nacionalnih programa Ministarstva zdravlja koje je usvojila Vlada Srbije.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Goran Makunčević rekao je da Srbija ima dobro uspostavljenu, kvalitetnu mrežu polivalentne patronaže na nivou primarnog sistema zdravstvene zaštite koja se bavi isključivo preventivnom zdravstvenom zaštitom.

Prema njegovim rečima, ta služba je dostupna za svaku novorođenu bebu i porodicu koja dobije dete, dok ugrožene porodice mogu dobiti i dodatne posete.

"Briga o zdravlju cele porodice, uključujući i mentalno zdravlje dece i roditelja, prioriteti su Ministarstva i jako smo zadovoljni što smo zajedno sa UNICEF-om pokrenuli program 'Čuvajmo roditelja, negujmo roditeljstvo' ", rekao je Makunčević.

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić rekao je da ulazak patronažne sestre u svaki dom sa bebom predstavlja potrebu i olakšanje za roditelje, posebno u prvim danima.

"Mi smo u Boru osnovali škole roditeljstva kako bismo podržali roditelje, znajući da samo podržan roditelj svom detetu može da obezbedi uslove za njegov optimalan razvoj. Zato je vozilo za posete porodicama prirodan nastavak naše brige za svu decu u našem regionu i iskreno smo zahvalni na svoj podršci koju smo dobili", izjavio je Milikić.