15. januar 2024 09:20

Počela prijava za turističke vaučere u vrednosti od 10.000 dinara

Izvor: TANJUG

podeli vest

Počela prijava za turističke vaučere u vrednosti od 10.000 dinara

Foto: Shutterstock.com/Djordje Novakov, ilustracija

BEOGRAD - Počela je prijava za prvi kontingent od sto hiljada vaučera za subvencionisani zimski odmor u Srbiji, u vrednosti od deset hiljada dinara, što je više od 5.000 dinara u odnosu na prošlogodišnje, izjavila je danas za Tanjug pomoćnica ministra turizma Dunja Đenić.

"Neophodno je ostvariti pet noćenja u ugostiteljskom objektu koji se nalazi na listi koja je objavljena na zvaničnoj internet stranici ministarstva. Lista se objavljuje odmah po objavljivanju uredbe i poziva ugostitelja da se na istu prijave, kako bi mogli pružati usluge putem ovih vaučera", objašnjava Đenić.

Prilikom prijave na šalterima pošte, neophodno je da građani kod sebe imaju ličnu dokumentaciju, odnosno ličnu kartu, pasoš, popunjen prijavni obrazac sa dokumentima, kao i rezervaciju koju je ugostitelj sa pomenute liste prethodno izdao korisniku.

Kada je reč o uslovima koje korisnici treba da ispune, situacija je identična kao i prošle godine.

"Tu su pre svega zaposlena lica sa primanjima ispod 80.000 dinara, nezaposlena lica sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje, penzioneri, lica koja su starija od 65 godina, a nisu ostvarila pravo na penziju. Tu su i studenti, zatim vlasnici poljoprivrednih gazdinstava i korisnici dodatka za negu drugog lica", kazala je Đenić.

Kako je navela, najatraktivinije lokacije ove godine su banjski centri.

"Prioritet su uzele pre svega banje, kao što su Sokobanja i Vrnjačka Banja, zatim Zlatibor kao planinski centar. S druge strane prošle godine je bilo izuzetno interesovanje za Sijarinsku Banju i Atomsku Banju. Generalno interesovanje su zauzeli banjski centri, ali se desilo i da je došlo do iznalaženja novih lokacija, koje su zanimljive za naše građane, odnosno došlo je do razvoja turizma u nekim sredinama gde to do sada možda nije bio slučaj", rekla je Đenić.

Na pitanje kako teče proces prijave za same ugostitelje, Đenić kaže da oni najpre treba da budu evidentirani u centralnom informacionom sistemu.

"Neophodno je da njihov smeštaj bude kategorisan kada govorimo o kategorisanim smeštajima, odnosno ako se prijavljuju konačišta i odmorišta koja se ne kategorišu, neophodno je da budu prijavljeni u e-turist, jer je to osnovni uslov da se kroz centralni informacioni sistem izda rezervacija korisnicima usluga, da se nalaze na vreme na prijavljenoj listi koja je objavljena na sajtu kako bi svi građani mogli da izvrše uvid i odaberu odgovarajućeg ugostitelja kome će se obratiti", kazala je Đenić.