17. januar 2024 10:32

RGZ: Uspešnim pravosudnim postupcima Srbiji smo uštedeli više od devet miliona evra

Izvor: TANJUG

podeli vest

RGZ: Uspešnim pravosudnim postupcima Srbiji smo uštedeli više od devet miliona evra

Foto: Republički geodetski zavod

BEOGRAD - Republički geodetski zavod ostvario je značajne uspehe u pravosudnim postupcima u toku 2023. godine, čime je uštedeo više od devet miliona evra u budžetu Republike Srbije, saopštili su danas iz RGZ.

Tokom prethodne godine, Republički geodetski zavod je bio tužena strana u 13 parničnih postupaka iz oblasti imovinskih odnosa, u kojima su tužbeni zahtevi prema RGZ-u bili odbijeni, odbačeni ili povučeni.

Kako je navedeno, efikasnim i ažurnim postupanjem Republičkog geodetskog zavoda, blagovremenim dostavljanjem izjašnjenja, pisanih dokaza i drugim relevantnim činjenjima, preko Državnog pravobranilaštva, RGZ je doprineo uštedi značajnog dela budžetskih sredstava i na taj način sprečio potencijalne gubitke za državni budžet.

Osim toga, u pomenutim parničnim postupcima gde je RGZ bio tužena strana, tužioci su obavezani da nadoknade troškove sudskog procesa u iznosu od 1.585.650,00 dinara, što predstavlja dodatni prihod za budžet Republike Srbije.

Kako je saopšteno, ovi uspesi ne samo da svedoče o finansijskoj odgovornosti i efikasnosti Republičkog geodetskog zavoda, već i potvrđuju njegovu posvećenost usaglašenosti sa zakonima Republike Srbije.

Pravosnažne presude nadležnih sudova su nesumnjiv pokazatelj da RGZ učvršćuje svoj položaj kao institucija koja stoji u službi zakona i interesa građana.

Republički geodetski zavod će nastaviti da pruža snažnu podršku pravnoj sigurnosti i stabilnosti u oblasti imovinskih odnosa, težeći ka daljem unapređenju svojih usluga u korist građana i Republike Srbije, navodi se u saopštenju.