18. januar 2024 14:05

Digitalna Srbija: Mreža poslovnih anđela investirala milion evra u 10 startapova

Izvor: TANJUG

podeli vest

Digitalna Srbija: Mreža poslovnih anđela investirala milion evra u 10 startapova

Foto: Shutterstock.com/ Andrey_Popov, ilustracija

BEOGRAD - Mreža poslovnih anđela Inicijative Digitalna Srbija (DSI) investirala je u protekle dve godine milion evra u 10 startapa.

Investicije, ali i poslovno znanje, iskustvo i kontakte poslovnih anđela dobili su startapi Tapni, Ota Sync, Shopnosis, LeadDelta, B2bee, Ninox/Fuller Vision, EasyPass, Outpost Chess, Neonfunction i ZenHire, navodi se u saopštenju Inicijative Digitalna Srbija.

Predsednik Upravnog odbora Inicijative Digitalna Srbija i suosnivač kompanije Vega IT Saša Popović kaže da su oni pre dve godine osnovali grupu u kojoj nema profesionalnih investitora, već uspešnih poslovnih ljudi koji žele da podrže startap timove na samom početku.

"Novac koji investiramo nosi sa sobom daleko veću vrednost u obliku naše spremnosti da podelimo svoje znanje i otvorimo široku mrežu kontakata koju smo godinama gradili na globalnom tržištu. Ponosan sam na činjenicu da nam se za samo dve godine priključilo više od 50 anđela investitora i verujem da rezultati koje smo postigli otvaraju vrata za nove članove", rekao je Popović kao jedan od investitora.

Za startap ekosistem Srbije neophodne su rane investicije u vidu finansijske podrške, koja predstavlja potvrdu iskusnih privrednika da je potencijal startapa prepoznat.

Portfolio Mreže poslovnih anđela Inicijative Digitalna Srbija obuhvata različite industrije kao što su zdravstvo, maloprodaja, softver, edukacija, veštačka inteligencija i ugostiteljstvo, a zajedničko svim startapima je da su imali testiran minimalno održiv proizvod (MVP).

Mreža poslovnih anđela Inicijative Digitalna Srbija je nedavno postala i prva balkanska anđeoska mreža članica prestižne Evropske mreže poslovnih anđela (EBAN), čime se dodatno potvrđuje pozicija Srbije kao uspešnog centra za inovacije.