23. januar 2024 12:47

Marko Blagojević: Realizacija projekata u zdravstvu ostaje prioritet

Izvor: TANJUG

podeli vest

Marko Blagojević: Realizacija projekata u zdravstvu ostaje prioritet

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Ministar za javna ulaganja Marko Blagojević je izjavio danas da su projekti u zdravstvu bili i ostali prioritet i u programu razvoja do 2027. godine i dodao da će to ministarstvo za zdravstvo opredeliti najviše sredstava.

"Tu ima u novcu vrednijih i manje vrednijih projekata, ali to ne govori o važnosti tih projekata. Ne možemo da izdvojimo jedan projekat u zdravstvu, ma koliko je on veliki i vredan u novcu i da kažemo da je taj projekat najvažniji, a zanemariti pritom primarno zdravstvo, gde su ulaganja relativno mala, ali to ne čini domove zdravlja i ambulante manje važnim ulaganjima", rekao je Blagojević za Tanjug.

Blagojević je ukazao da je ulaganje u primarno zdravstvo ostalo važno za njegovo ministarstvo i dodao da je završena obnova 90 domova zdravlja i ambulanti u oko 60 gradova i opština širom naše zemlje.

"Primarno zdravstvo je bilo i ostaje jako važno iz prostog razloga što je svakako prvi, a najčešće i jedini kontakt ljudi širom naše zemlje sa javnim zdravstvom. Kako izgleda taj dom zdravlja, kako izgleda ta ambulanta, pa neka i najmanja seoska ambulanta u pitanju, tako za te ljude izgleda i čitavo zdravstvo", naveo je Blagojević.

Govoreći o vrednosti projekata u zdravstvu, Blagojević je objasnio da će projekat izgradnje Tiršove 2 iznositi oko 120 miliona evra, izgradnja objekta u bolnici Narodni front ispod 80 miliona evra, dok će obnova bolnice u Višegradskoj iznositi više od 30 miliona evra.

"Dakle, to su ogromna sredstva, da ne govorimo o sredstvima koja se već sada plasiraju u svu tu infrastrukturu, naročito infrastrukturu u zdravstvu", istakao je Blagojević.

Dodao je da se u ovom trenutku simultano radi na kompletnoj rekonstrukciji infrastrukture sedam opštih bolnica u Srbiji.

"Tu su i Prokuplje i Leskovac, Vranje, Novi Pazar i Surdulica, tu je Dečija poliklinika u Zaječaru. Ogroman posao koji se pritom realizuje simultano u isto vreme i onda je normalno da je za sve to potrebno jako puno novca. Dobro je što budžeti rastu, dobro je što će u godinama koje su pred nama za sva ta ulaganja biti opredeljeno i više sredstava", rekao je Blagojević.

Prema rečima Blagojevića, država aktivno sarađuje sa stranim projektantskim kućama za kompleksnije projekte u okviru programa izgradnje do 2027. godine.

"U projektovanju Filharmonije učestvuje britanska kuća koja je radila projekat Sidnejske opere. Postoje nekakvi projekti koji imaju neke svoje specifičnosti kada je projektovanje nekih konkretnih objekata u pitanju, gde je neophodna saradnja sa ljudima iz inostranstva, od kojih učimo kako bismo u budućnosti i mi sami imali te veštine", naveo je Blagojević.