25. januar 2024 12:14

Tanasković: Brojke najbolje govore o odnosu države prema poljoprivredi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Tanasković: Brojke najbolje govore o odnosu države prema poljoprivredi

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković otvorila je danas peti Međunarodni sajam voćarstva, povrtarstva i vonogradarstva u Beogradu i tom prilikom istakla da samo podatak da subvencije u ratarstvu u Srbiji, u 2024. godini pokrivaju 46 odsto troškova proizvodnje pšenice, dok su nekada pokrivale tek 16 odsto, govori koliko je država opredeljena za razvoj i opstanak poljoprivrede.

Ona je naglasila da u planu razvoja Srbije do 2027. godine koji je nedavno predstavio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić posebno mesto zauzima poljoprivreda pa će tako subvencije u naredne četiri godine, svake godine biti minimalno za 10 odsto veće.

"Brojke najbolje govore gde smo. Posvetili smo se svako pojedinačnom poljoprivrednom proizvođaču, i to je možda nedostajalo u sistemskom pristupu u Srbiji. Ušli smo u analizu proizvodnje svake kulture i odgoja svake životinje, i izračunali koliko treba da pokrijemo subvencijama", rekla je Tanasković.

Ministarka je posebno naglasila ugovor o slobodnoj trgovini sa Kinom, kao i to da će u naredne četiri godine, kroz subvencije iz budžeta i IPARD program za poljoprivredu biti izdvojeno 600 miliona evra.

"Opredeljeni smo ka EU tržišu i tu najviše izvozimo, ali ne odustajemo od otvaraja novih. Takođe, subvencije mogu da budu samo veće i biće samo veće. Trudićemo se da pratimo rast troškova kako ne bi dolazili u disbalanse, već održali nivo koji ove godine bude postavljen kao cilj. Danas je u eAgraru 340.000 poljoprivrednika, želimo mnogo više", poručila je ministarka.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofer Hil rekao je da da poljoprivreda ne poznaje granice i da je kao takva izuzetno važna za razvoj i napredak svake zemlje.

"Koliko god da danas pričamo tehnološkom sektoru, ono što približava ljude je sektor poljoprivrede. Reč je o sektoru koji mora da prati izazove ovog vremena. Povezana je sa infrastrukturnim razvojem, ulaganjima u tehnološkom smislu i pitanjima kapitala. Ponosan sam na podršci koji je naša Agencija za razvoj (USAID) pružila sektoru poljoprivrede u Srbiji", rekao je Hil.

Ambasador je naglasio da posebno podržava inicijative integracije tržišta u regionu kao što je Otvoreni Balkan.

"Nikome ko se bavi prouzvodnjom ne treba objašnjavati koliki je problem da mu proizvodi na granici čekaju po nekoliko sati. Neophodno je da radimo na tome i dalje", rekao je Hil.

Sekretar za poljoprivredu Grada Beograda Savo Pavičić rekao je da je ovaj, iako "mlad" sajam postigao značajan uspeh u regionu.

"Grad Beograd ima dosta prostora za napredak u organskoj i konvencionalnoj proizvodnji. I ove godine izdvojena su značajna sredstva za subvencije, preko 500 miliona dinara, za mala poljoprivredna gazdinstva. U saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom organizovane su i besplatne edukacije za sve poljoprivrednike sa teritorije Grada", rekao je Pavičić.

Ministar poljoprivrede,šumarstva i vodoprivrede Crne Gore Vladimir Joković rekao je da ova zemlja želi da razvija svvoju poljoprivredu i unapredi saradnju sa Srbijom.

"Ovde su i naši izlagači i Privredna komora Crne Gore. Poljoprivreda je važna strateška grana u razvoju naše zemlje, koja ima i te kako velike mogućnosti da se u tom sektoru razvija, i izvozi u region. Kada je u pitanju Srbija imamo veliki spoljno trgovinski deficit, koristim priliku da kao što mi uvozimo proizvode da vi dođete kod nas na odmor", rekao je Joković.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić izjavio je da je na Agro Belgrade čak 40 izlagača iz te zemlje i da to govori koliko je R.Srpska opredeljena za razvoj ovog sektora i saradnje sa Srbijom.

"Mala zemlja, ali velikog srca, R.Srpska bez IPARD fondova ima konstantna izdvajanja za poljoprivrednu proizvodnju. Imamo fiksna davanja i za tri godine kupljeno skoro 2.000 traktora, 4.500 priključaka, desetine muznih robota, kombajna i drugo. Opredeljeni smo za to da poljoprivredna proizvodnja u R.Srpskoj ima primat", rekao je Minić.

Sajam voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva "Agro Belgrade 2024" trajaće do 27. januara na Beogradskom sajmu.

Posetioce ove godine očekuje 500 izlagača iz Srbije i regiona, i to proizvođača svežeg, smrznutog i prerađenog voća, povrća i grožđa, kao i proizvođače poljoprivrednih mašina i opreme, rasadnika, semena, đubriva i pesticida, ali i druge kompanije koje posluju u sektoru.

Pored izlagačkog dela, kako su najavili organizatori, trodnevna konferencija će obuhvatiti diskusije o aktuelnim i nadolazećim trendovima na globalnim tržištima i pružiti informacije o najnovijim tehnološkim inovacijama u prehrambenoj industriji.