25. januar 2024 15:20

Pavlović: Čips je postao ogroman izvozni artikl Srbije u 2023. godini

Izvor: TANJUG

podeli vest

Pavlović: Čips je postao ogroman izvozni artikl Srbije u 2023. godini

Foto: Shutterstock.com/Melica, ilustracija

BEOGRAD - Direktor projekta "Velika mala privreda" Aleksandar Pavlović izjavio je danas da je izvoz poljoprivrednih proizvoda u 2023. godini bio manji za oko 200 miliona evra u odnosu na 2022. godinu, ali i da se čips od krompira postao ogroman izvozni artikl.

"Čips je postao ogroman izvozni artikl Srbije. U 2022. godini smo bili na 40 miliona evra, polovina toga je otišla u Severnu Makedoniju. Neverovatna je i potražnja za pomfritom, pomfrit se izvozi u velikim količinama. Segment krompirske proizvodnje dakle ima neverovatan potencijal i raste brzo", rekao je Pavlović na predstavljanju tržišnih i izvoznih rezultata u 2023. godini, u okviru petog Međunarodnog sajma voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva u Beogradu.

On je istakao da je, sa druge strane, pad izvoza u poljooprivredi posebno zabeležen u sektoru voćarstva.

"Ukupan izvoz je pao za nekih 200 miliona evra u odnosu na prethodnu godinu. Taj gubitak se najviše oseti u sektoru voća", rekao je Pavlović.

Posebno je istakao sektor svežih jabuka koji je, kako je rekao, aktuelan već poslednjih par godina.

"Za 2023. godinu vidimo da je izvoz nešto više od 80 miliona evra. Cene su u proseku ostale iste, otprilike 0,74 evra po kilogramu, što je sasvim pristojno. Najveći gubitak, kada je u pitanju izvoz, bio je na tržištu Rusije, najviše zbog sukoba u Ukrajini", rekao je Pavlović.

Najveći izvoz ostvaren je na trzištu Saudijske Arabije, potom na trzištu Ujedinjenih Arapskih Emirata, dok se najmanje izvozilo u Oman.

Pavlović navodi da će biti teško zameniti rusko tržišt i da će to, kao diversifikacija tržišta za izvoz, biti jedno od pitanja i u 2024. godini.

Kada je reč o koštičavom voću, Pavlović ističe da je situaciji slična kao sa svežim jabukama,

"Ako pogledate poslednjih pet godina vrednost izvoza varira, likvidira se između 40 i 50 miliona evra. Količina robe koja je izvezena u 2023. je dramatično manja nego u prethodnih pet godina", rekao je Pavlović.

Nešto optimističnije vesti su u sektoru borovnice, istakao je Pavlović i naveo da je izvoz u 2023. godini zabeležio rekord od više od 33 miliona evra.

"Ono što je zanimljivo, kada je reč o izvozu borovnice, jeste da se Holandija kompletno vratila i postala izuzetno tržište za nas. To se vidi i po tonama. Izvozili smo 5.000 tona 2022. i već smo bili na 6.000 tona u 2023. godini sa tendencijom rasta", ocenio je Pavlović.

Sektor zamrznutih malina bio je najproblematičniji u 2023. godini.

"To je sektor koji je bio apsolutni superstar u 2021. i 2022. godini zbog korone, zbog orijentacije ka zdravoj hrani i prekida u nabavci hrane globalno", rekao je Pavlović.

Rat u Ukrajini, ukazao je Pavlović, ostavio je ogromne posledice na našem tržištu i ne očekuje se da će se nešto menjati u 2024. godini.

Situacija je mnogo stabilnija u sektoru povrća, dodaje Pavlović, i takva je već poslednjih pet godina.

"U sektoru svežeg povrća diversifikacija tržišta je ogromna. Roba se plasira svuda, tako da nismo u opasnosti, kao što smo recimo zavisili od tržišta Rusije, za određene kulture", ukazao je Pavlović.

Pavlović je naglasio da je uočen rast kada je u pitanju izvoz svežih kornišona.