6. februar 2024 11:43

Ministarka Begović započinje posetu SAD, promovisaće projekat BIO4 Kampusa

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministarka Begović započinje posetu SAD, promovisaće projekat BIO4 Kampusa

Foto: TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ

BEOGRAD/NJUJORK - Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović danas započinje višednevnu posetu Sjedinjenim Američkim Državama u cilju promocije BIO4 Kampusa.

Begovićeva će danas prvo imati sastanak sa američkim investitorima u

Njujorku, gde će biti predstavljen projekat BIO4 Kampusa i planovi Srbije po pitanju veštačke inteligencije.

Ministarka Begović će se sutra sastati sa predstavnicima Univerziteta Kolumbija grada Njujorka i sa dr Džordžom Jankopulosom kopredsedavajućim odbora, predsednikom i glavnim naučnim direktorom kompanije Regeneron (Redženeron).

U četvrtak, 8. februara, ministarka Begović sastaće se sa timom za odnose sa državnim organima kompanije Pfizer i obići inovacioni centar te kompanije.

Istog dana, obratiće se povodom devetog Međunarodnog dana žena i devojčica u nauci, koji se održava u okviru 78. Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujoku.

U petak, ministarka će početi dan sastankom sa suosnivačem kompanije Ginkgo Bioworks Rešmom Šiti, a potom će se sastati i sa predstavnicima MIT-a (Masačusetski institut tehnologije), među kojima će biti i dekan Fakulteta za inženjerstvo u okviru MIT-a Ananda Čandragasan.

Ministarka će potom obići LabCentral zajedno sa njegovim osnivačem, Johanesom Frujhafom, a zatim uzeti učešće na 10. Evropskoj konferenciji na Univerzitetu Harvard.

Poslednjeg dana posete, u subotu, 10. februara, ministarka Begović predstaviće projekat BIO4 Kampusa i mogućnosti veštačke inteligencije u Srbiji pred profesorom Draganom Roguljom i srpskim studentima sa Univerziteta Harvard i MIT.