7. februar 2024 12:53

Vesić: Uključićemo Institut "Mihajlo Pupin" u sve strateške projekte ministarstva

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vesić: Uključićemo Institut "Mihajlo Pupin" u sve strateške projekte ministarstva

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić potpisao je danas Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji tog ministarstva sa Institutom "Mihajlo Pupin" u oblasti drumskog i železničkog saobraćaja i istakao da namerava taj institut da uključi u sve strateške projekte koje radi ministarstvo.

Vesić je, nakon potpisivanja sporazuma sa generalnim direktorom Instituta "Mihajlo Pupin" Nikolom Tomaševićem, naveo da Srbija šansu za razvoj privrede vidi i u nauci i da se zbog toga i realizuje projekat gradnje BIO4 Kampusa.

"Smatram da najvažnije projekte u našoj zemlji treba da rade naši instituti i naši ljudi. Zbog toga sam srećan što je treća institucija u koju sam došao Institut Mihajlo Pupin", kazao je ministar.

Kako je naveo, ovaj sporazum može predstavljati veliki posao za sam Institut.

"Radićemo i kada je u pitanju drumski saobraćaj i kada je u pitanju železnički, vodni takođe. Moja namera je da institut bude uključen u sve strateške projekte koje radi ministarstvo", poručio je Vesić.

Prvi takav projekat, kako je rekao, biće instaliranje naplate putarina na putevima prvog reda.

Vesić je dodao da će ovaj institut raditi i sa Telekomom Srbije na pretvaranju postojećih autoputeva u pametne autoputeve.

"Važno je da u trenucima kada Srbija gradi puteve i pruge 21. veka naša nauka to prati", rekao je Vesić.

On je rekao i da će se u budućnosti raditi na otvaranju sličnih i ojačavanju postojećih instituta.

Dodao je da Saobraćajni institut CIP nikada nije imao toliko projekata koliko ih ima danas.

Vesić je istakao da nas u budućnosti čeka primena novih, inovativnih rešenja u saobraćaju, što će ga učiniti bezbednijim za sve učesnike.

"Ove godine će se završiti 108 kilometara brze pruge do Subotice, što znači da ćemo u regionu biti zemlja sa najviše kilometara brze pruge, a pruga do Subotice biće gotova u martu ili aprilu", rekao je Vesić.

On je dodao da će zajedno sa Institutom raditi na izgradnji pruga prema Skoplju i Solunu, kao i rekonstrukciju postojećih regionalnih pruga.

"Završićemo skoro 487 kilometara novih autoputeva i brzih saobraćajnica", kazao je ministar.

Kako je naveo, ministarstvo je sa CIP-om nedavno radilo na projektu kako da se vozači ponašaju u tunelima, s obzirom da Srbija gradi sve više tunela u poslednje vreme.

Naglasio je da su "Putevi Srbije" završili agende za izgradnju 16 zelenih oaza, na kojima će biti između 80 i 320 elektropunjača.

Ministar je dodao da je u planu da se radi studija u kojima bi postojeći zaštitni plac na autoputevima pretvorili u solarne panele.

"Ono što je važno jeste da ćemo vam, uključivajući vas u velike projekte, omogućiti da steknete reference da radite i u svetu", poručio je ministar prisutnima i podsetio da su i izgradnji metroa uključene domaće kompanije i fakulteti.

Dodao je da je odvojeno više od dva miliona evra za izgradnju Centra za upravljanje autonomnim vozilima.

"Ove je vreme kada Srbija gradi infrastrukturu, kada uspeva da dostigne razvijenije zemlje", rekao je Vesić i istakao da će srpska nauka na ovaj način napraviti veliki iskorak.

"U tome vidim veliku ulogu Instituta Mihajlo Pupin i srećan sam što ovaj sporazum predstavlja početak toga, a kako će se to realizovati zavisi od vas iz instituta i od nas iz ministarstva", zaključio je Vesić.

Direktor Instituta Mihajlo Pupin Nikola Tomašević rekao je da ova institucija ima zadatak da jača i čuva ulogu istraživanja i razvoja u Srbiji, posebno u domenu informacionih tehnologija.

"Naš zadatak jeste da plasiramo domaći rezultat na tržište, zapravo da pripremimo naše inovativne tehnologije i usluge za potrebe javnog sektora i industrije, za realizaciju infrastrukturnih projekata, kako u Srbiji tako i u regionu", kazao je Tomašević.

Kako je naveo, ovaj institut pokazuje zapažene rezultate po pitanju transfera znanja ka krajnjem korisniku.

"Ovaj sporazum sa ministarstvom je od velikog značaja za institut. Mi zaista polažemo velike nade u saradnju sa ministarstvom u različitim oblastima, kao što su digitalizacija železnica i primena naprednih analitika, kao što je veštačka inteligencija", rekao je Tomašević.

On je istakao da je njihov zadatak da domaće znanje stave na raspolaganje svim građanima Srbije.

"Da bi se sve to sprovelo, moramo zajednički raditi na očuvanje domaće kompetentnosti, kao i kritične mase istraživača, među kojima je veliki broj mladih", rekao je Tomašević.

Institut Mihajlo Pupin ima više od 500 zaposlenih inženjera i istraživača.