7. februar 2024 16:32

CBRE: U Beogradu 2023. izgrađeno više od 140.000 kvadrata kancelarijskog prostora

Izvor: TANJUG

podeli vest

CBRE: U Beogradu 2023. izgrađeno više od 140.000 kvadrata kancelarijskog prostora

Foto: Shutterstock.com/Bannafarsai_Stock, ilustracija

BEOGRAD - Tržište Srbije beleži dalji rast kancelarijskog prostora, a u Beogradu je tokom 2023. godine izgrađeno više od 140.000 kvadrata, rekao je danas rukovodilac odeljenja istraživanja za region Jugoistočne Evrope kompanije CBRE Jana Jovanović, na godišnjoj konferenciji na kojoj je predstavljen pregled i kretanje tržišta nekretnina u našem regionu.

Iz svetke kompanije za promet nekretnina CBRE očekuju da će u toku 2024. doći do umerenog privrednog rasta, olakšanja inflacije i promene kamatnih stopa, rečeno je na konferenciji "SEE Market Outlook 2024“ u Sava centru u Beogradu.

Jovanovićeva je rekla za Tanjug da je protekla godina bila veoma izazovna za tržište nekretnina na evropskom tržištu, i istakla da je opadanje ponude uslovilo promene pravaca tražnje, posebno kada se govori o kancelarijskom prostoru.

Međutim, u našem regionu koji pored Srbije, uključuje Bugarsku, Sloveniju i Hrvatsku, Jovanoćeva ocenjuje da je situacija drugačija, i da je zabeležen dalji rast kancelarijskog prostora.

"Najveća tržišta, Srbija i Bugarska, su zabežila dalji rast kancelarijskog prostora.

U Beogradu je tokom 2023. godine izgrađeno više od 140.000 kvadrata kancelarijskog prostora. Ponuda u Ljubljani i Zagrebu je bila znatno manja, ali u tekućoj godinu očekujemo dosta bolju situaciju na tim tržištima", poručila je Jovanovićeva.

Ona je istakla da dolazi do konstantnog povećanja zahteva zakupaca koji se kreću u domenu održivosti nekretnina.

Jovanovićeva je naglasila da maloprodajni parkovi (retail) nastavljaju da se grade u Srbiji i Bugarskoj.

"U 2024. očejumo preko 10 odsto rasta u kvadratima maloprodajnih parkova, dok će na tržištima Slovenija i Bugarske, koja su ranije prošla period ekspanzije, rast biti manji", reklaje ona.

Dodala je da je naš region za razliku od ostatka Evrope zabeležio porast od 40 odsto u obimu investicija, čemu su doprinele znatno manje stope prinosa, u odnosu na razvijenjija tržišta.

Jovanovićeva dalje ocenjuje da je maloprodajni prostor u fazi stagnacije, i da vlasnici objekata prolaze kroz repozicioniranje i obnavljanje celokupne ponude.

Istakla je da sektor logistike prednjači od ostalih sa brojem kvadrata koji se grade u celom regionu, a da će Hrvatska u tom sektoru, prema njenim rečima, zabeležiti preko 400.000 kvadrata, dok u Srbiji postoji gotovo 300.000 kvadratnih metara.

Generalni direktor CBRE za region Centralne i Istočne Evrope Daniel Bienias ocenio je da ćemo u toku 2024. videti pozitivne korake oporavka tržišta nekretnina, a da će pad kamatnih stopa dodatno uticati na stabilizaciju tržišta.

Dodao je da je potrebno pokrenutu nova gradilišta u evropskim gradovima kako bi uticali na nova ulaganja od strane investitora u nekretnine.

"U Evropi imamo veoma dobru prognozu na planu povečanja kvadrata objekata za logistiku", zaključio je on.