8. februar 2024 20:36

Begović posetila inovacioni centar kompanije Fajzer u Njujorku

Izvor: TANJUG

podeli vest

Begović posetila inovacioni centar kompanije Fajzer u Njujorku

Foto: TANJUG/NITRA/ Zoran Petrović

NJUJORK - Delegacija Srbije na čelu sa ministarkom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelenom Begović posetila je inovacioni centar kompanije Fajzer u Njujorku i sastala se sa timom za odnose sa državnim organima ove kompanije, saopštilo je danas Ministarstvo.

"Predstavili naš projekat BIO4 Kampusa, predstavili smo koje su mogućnosti za dalju saradnju u smislu otvaranja centra za istraživanje i razvoj inovativnih lekova u Srbiji u okviru BIO4 Kampusa. Takođe, razmatrali smo sa Fajzerom i mogućnosti veće proizvodnje na industrijskoj skali inovativnih lekova", rekla je Begović.

Dodala je da je Fajzer trenutno najveća kompanija na svetu što se tiče proizvodnje inovativnih vakcina.

"Ovo je bila sjajna prilika da razmenimo ideje i da predstavimo široj stručnoj javnosti u Fajzeru šta Srbija planira u budućnosti, kako Srbija vidi sebe u budućnosti i da im pokažemo da Srbija i te kako ima šta da pruži u oblasti biotehnologije, u oblasti razvoja inovacija i u oblasti tehnološkog razvoja", zaključila je Begović.

Kako se navodi Memorandum o razumevanju između Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i kompanije Fajzer potpisan je 26. septembra 2023. godine i predstavlja potvrdu partnerstva koje će se dalje razvijati u okviru BIO4 Kampusa na razvoju biomedicine i biotehnologije u Republici Srbiji.

Fajzer je jedna od vodećih biofarmaceutskih kompanija u svetu, koja otkriva, razvija i snabdeva tržište sa više od 170 različitih lekova i vakcina, koji poboljšavaju kvalitet života ljudi širom sveta.