12. februar 2024 12:47

Micotakis: Grčke kompanije biće deo uspeha koji će srpska privreda ostvariti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Micotakis: Grčke kompanije biće deo uspeha koji će srpska privreda ostvariti

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Predsednik Vlade Grčke Kirijakos Micotakis izjavio je danas na Srpsko-grčkom poslovnom forumu u Palati Srbija da vidi da Srbija ima ambiciozne privredne ciljeve koje želi da ostvari do 2027. godine i da je uveren da će grčke kompanije postati deo uspeha koji će srpska privreda ostvariti.

"Naše prisustvo na ovom forumu dokaz je da je prijateljstvo Srbije i Grčke čvrsto ukorenjeno i da imamo priliku da napravimo veliki skok u našim ekonomskim odnosima. Robna razmena naše dve zemlje je 750 MILIONA  evra, a možemo i mnogo bolje", rekao je Micotakis.

Premijer Grčke zatražio je od grčkih kompanija koje su prisutne na forumu da sa posebnom pažnjom isprate veliki napredak koji je Srbija ostvarila u proteklim godinama.

"Srbija ima ambiciozne planove - želi da dostigne 100 milijardi dolara BDP-a do 2027. godine. Reč je o izgradnji infrastrukture, energetici, upravljanju otpadom. Uveren sam da će grčke kompanije biti deo uspeha koji će srpska privreda ostvariti", istakao je on.

Micotakis je podsetio da je Grčka izašla iz produžene ekonomske krize, da je njen izvoz premašio 70 milijardi evra i da je spustila stopu nezaposlenosti.

Kako je rekao, 33 odsto Grka imalo je platu između jedne i tri hiljade evra, a danas je taj broj porastao, dodavši da je primetio i da su i u Srbiji porasle minimalna i prosečna zarada.

"Cilj je blagostanje za sve. Srbija je moćna izvozna zemlja. Veliku pažnju pridajemo i koridorima koji povezuju Srbiju i Grčku preko severne Makedonije. Želimo da veći deo tog izvoza prolazi kroz Grčku i bitno nam je da unapredimo železničku mrežu", istakao je Micotakis.

Premijer Grčke rekao je i da njegova zemlja može snabdevati Srbiju prirodnim gasom, da može da koristi ovdašnje kapacitete za njihovo skladištenje i pomogne našoj zemlji u tranzicionom periodu.

"Razgovarao sam sa predsednikom Srbije o našim bankama koje su bile prinuđene da napuste srpsko tržište. Sada imamo jaču moć i možemo da se vratimo", dodao je Micotakis.

Grčki premijer boravi u poseti Srbiji, u okviru posete se održava i Srpsko-grčki poslovni forum.

Forum organizuje Privredna komora Srbije, uz podršku ambasade Grčke, a na njemu prisustvuju i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar finanija Siniša Mali.

Kako je najavljeno, više ministara u vladi Srbije predstaviće na forumu razvojne projekte naše zemlje.